Đapo za N1: Raditi na povezivanju više aviolinija sa Evropom

Vijesti 24. maj 201817:47 > 17:55
Screenshot

Svjetsko turističko vijeće objavilo je da Bosna i Hercegovina snažno jača kapacitete i priliv u oblasti turizma.

Gošća programa N1 televizije bila je federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo koja je govorila o budućim projektima kako bi se dodatno popravila situacija u vezi sa turizmom.

“BiH jeste sigurna zemlja i upravo zbog svih dešavanja u Libiji, Siriji, BiH se pokazala kao interesantna zemlja. Uskoro ide potpisivanje memoranduma o razumijevanju turizma sa Kinom. To će omogućiti da se ogranizuju velike posjete. Mi smo još zemlja koju najčešće posjećuju komšije iz regije, ali dosta je tu i evropljana. Trebamo raditi na povezivanju više aviolinija sa Evropom”, kazala je Đapo.

Sa Tuzlom ima dosta povezanih evropskih centara, ali u Sarajevu je dosta skupa cijena takse tako da aviolinije prije biraju Tuzlu i sada Mostar, nego Sarajevo. Infrastruktura je problem koji imamo, ali nadam se da će privatni sektor krenuti u pravcu pravljenja infrastrukture i sadržaja kako bi se turisti zadržali“, istakla je.

U Sarajevu niču novi hoteli sa 4-5 zvjezdica što znači da mi ovdje imamo šta ponuditi. Kada odete na planinu, možete se skijati i ništa drugo a turisti danas traže da se mgou provesti i to sa porodicama. Možda nismo inovativni u svom kulturnom blagu koje imamo, jer turistima nije danas važno otići samo u muzej nego ga i doživjeti. Što se tiče ugostiteljstva, rekla bih da turisti hvale našu hranu i da su zadovoljni našom hranom“, smatra ministrica Đapo.

Kako poboljšati ponudu na planinama?

Jahorina je najviše privukla turista sa Exit festivalom, tako da bi i na Bjelašnici trebalo postojati nešto. Nadam se da će EYOF privući turiste ali i dati ideje. Igman je vazdušna banja i svi bi trebali da idemo gore radi zdravlja, ali i provoda. Ima dosta objekata koji su zapušteni, koliko znam sad su Arapi preuzeli neke investicije. Postoje planovi da se gore nešto izgradi, hotel bi se trebao renovirati i staviti u funkciju“, kaže Đapo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.