Obilježena 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji

Vijesti 25. maj 201812:55 > 13:02
Fena

Polaganjem vijenaca i odavanjem poštovanja civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Slana Banja te komemoracijom i polaganjem vijenaca na Kapiji, danas je obilježena 23. godišnjica masakra na tuzlanskoj Kapiji. 25. maja 1995. godine u 20 sati i 55 minuta od agresorske granate ispaljene s Ozrena ubijena je 71 mlada osoba, a ranjene 124.

Vijence su položili članovi porodica žrtava, predstavnici izvršne i zakonodavne FBiH, Kantona i gradske vlasti, predstavnici vjerskih zajednica, političkih partija, mnogobrojnih udruženja i građani.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević izjavio je za Fenu da je potrebno nastaviti obilježavati ove značajne datume iz doba agresije na BiH, i da se oni obilježavaju s porukom i ciljem da se više nikad i nikome ne dogodi ni agresija, ni genocid, niti stardanje mladih, da se razvija mir, suživot i prosperitet BiH.

“Danas smo ovdje da odamo počast tuzlanskoj stradaloj mladosti, da još jednom kažemo istinu o stradanju građana BiH, od jedne od najbrutalnijih agresija na našu domovinu i da zatražimo od pravosuđa da kazni sve one koji su počinili ovaj zločin. Nećemo prestati tražiti istinu za našu stradalu mladost”, poručio je Bukvarević.

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović u izjavi za Fenu podsjetio je da je ovaj datum nekada obilježavao kao Dan mladosti, a nažalost u novijoj historiji obilježava se kao dan ubijene mladosti u Tuzli.

“Ono što me kao čovjeka žalosti je činjenica da do današnjeg dana ljudi koji su odgovorni za zločin na tuzlanskoj Kapiji nisu privedeni pravdi i slobodno hodaju”, kazao je Suljkanović, dodavši da svi moraju učiniti sve da bi odgovorni za zločin dobili zasluženu kaznu.

Hava Fatušić, majka Murisa Fatušića koji je izgubio život na tadašnjem mjestu okupljanja mladih, rekla je Feni da je njen sin imao 15 godina kada je poginuo. Bio je učenik Srednje hemijske škole u Tuzli.

Te večeri je izašao u grad s prijateljima i nikad se nije vratio.

Poručila je da na ovom prostoru narodi moraju nastaviti zajedno živjeti, i da je tuga svake majke koja je izgubila dijete u ratu ista.

Jedno od mnogih udruženja koja su danas odala počast stradaloj mladosti Grada soli je i Udruženje Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda, čijih je oko 20 članova položilo cvijeće na tuzlanskom mjestu stradanja.

Predstavnik ovog Udruženja, Marko Milosavljević rekao je novinarima da svake godine žele da obilježe ovaj datum i podsjete prije svega javnost Srbije, ali i regiona, da je ovo poseban dan za BiH i za Tuzlu, prije svega jer je na Dan mladosti stradala mladost sa užasavajućim posljedicama.

“Želimo da svake godine budemo ovdje i da obrazujemo nove generacije koje će doći i pamtiti ovakva mjesta, ne samo Kapiju, već i ostale zločine koji su se dogodili na prostoru regiona. Moramo se suočiti sa onim što se ovdje desilo i preuzeti odgovornost za to, jer jedino na taj način ćemo moći da napravimo bilo kakav dostojanstven život za generacije koje dolaze”, kazao je Milosavljević.

Na području Tuzlanskog kantona 25. maj je proglašen Danom žalosti, a večeras u 20.55 sati bit će oglašene sirene, uz podsjećanje na najtužniji događaj u historiji ovog grada.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.