Zbog blokade računa UIO umanjena sredstva raspodjele

Vijesti 25. maj 201814:32 > 14:33
N1 (ilustracija)

Sa računa Uprave za indirektno oprezivanje (UIO) Republici Srpskoj je prebačeno 1,5 miliona maraka, nakon što je Republika Srpska juče blokirala račune UIO kako bi naplatila 28 miliona KM duga po osnovu presude Suda BiH.

Nakon što je Republika Srpska preko Pravobranilaštva zatražila da se blokiraju računi UIO BIH, kako bi naplatila oko 28 miliona KM duga, već dvije banke postupile su po presudi Suda BiH i zahtjevu RS.

Naime, UIO je danas u redovnim aktivnostima vršila raspodjelu sredstava od PDV-a u iznosu od 25,4 miliona KM. Prebačeno je 1,1 milion KK manje od predviđenog jer je Nova banka ta sredstva blokirala. Takođe blokirano je dodatnih 478.000 KM depozitnog novca, koje je pored Nove banke blokirala i NLB razvojna banka.

Tako je RS naplatila u toku dana oko 1,5 miliona KM duga, od ukupno 15 miliona KM+kamate, što je oko 28 miliona KM u zbiru.

Svemu je prethodila presuda Suda BiH 7. maja 2015. godine , kojom je UIO obavezna da RS-u isplati 15 miliona KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu.

Posljednji pokušaj dogovora pao je u vodu u ponedjeljak na sjednici Upravnog odbora UIO BIH.

Iz ove institucije predložili su da se dug podmiri na način da svakog mjeseca 3 miliona KM novca od raspodjele FBiH, budu doznačena RS-u. Takav prijedlog je odbijen.

Nakon svega postoji bojazan da će nakon prvih blokada zbog duga, banke blokirati i novac od prikupljenih indirektnih poreza koji se svakodnevno prebacuje Republici Srpskoj, FBIH i Brčko distriktu. U sistemu Jedinstvenog računa uključeno je 12 banaka.

Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali je pred sudom nastavljen postupak za naplatu zatezne kamate u iznosu oko 15 miliona KM.

Sud BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Srpskoj isplati 15 miliona KM sa zakonskim kamatama počev od 18. novembra 2013. godine do dana isplate.