Energoinvest: Usvojene izmjene bi nam nanijele veliku štetu

Vijesti 25. maj 201816:45 > 16:53
Oslobođenje

U aktivnom podbilansu sarajevskog Energoinvesta upisane su 23 benzinske pumpe, osam poslovnih i skladišnih prostora koji se nalaze u Republici Hrvatskoj, a čiji je dugogodišnji vlasnik i posjednik naša kompanija, rečeno je za N1 u Energoinvestu.

“U februaru 2015. godine izvršena je prodaja dijela imovine u Hrvatskoj. Predmet kupoprodaje su bile nekretnine – 18 benzinskih pumpi i jedan poslovni prostori u Zagrebu. Zbog neplaćanja tj. neispunjavanja obaveza iz Ugovora, Energoinvest je pokrenuo sudski postupak protiv Kupca, DIRUS PROJEKT d.o.o.Zagreb, koji je u toku, sa zahtjevom za poništenjem i vraćanje imovine Energoinvestu”, rečeno je za N1.

Kako su naveli,  Energoinvest, d.d.- Sarajevo nije isknjižio iz aktivnog podbilansa nepokretnu imovinu u Republici Hrvatskoj, već vodi sudske sporove radi uknjižbe navedenih nekretnina u zemljišne knjige.

“Zbog nepostojajnja bilateralnog sporazuma sa Republikom Hrvatskom nailazimo na probleme sa lokalnim zajednicama u Hrvatskoj na čijem području se nalaze nekretnine i samostalno se izlažemo enormnim sudskim troškovima”.

“Energoinvest će tražiti od nadležnih instituacija u BiH pomoć da se na državnom nivou zaštite ove nekretnine, i u najmanju ruku tražiti da naša imovina u Hrvatskoj ima isti status kao i imovina hrvatskih kompanija u BiH. To je slučaj npr. sa INA-om koja je u BiH upisala svu svoju imovinu bez ikakvih problema, a Energoinvest svoje pumpe u Hrvatskoj to ne može uraditi preko 26 godina”, naveli su za N1.

Vrijednost imovine Energoinvesta u Hrvatskoj se mjeri desetinama miliona KM i Energoinvest je nije isknjižio iz aktivnog podbilansa.

“Usvojene izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom bi nanijele veliku štetu Energoinvestu ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, zbog čega se treba država aktivno uključiti i onemogućiti daljnje uništavanje imovine naših pravnih lica na teritoriji Hrvatske”, kazali su za N1 iz Energoinvesta nakon što je danas Sabor Hrvatske donio Zakon o upravljanju državnom imovinom koji će resornom ministarstvu omogućiti da upravlja nekretninama na kojima su kampovi, zemljištima izdvojenim iz poljoprivrednog zemljišta ako se na njima planira izgradnja golf igrališta, hotela, kampova i drugim objektima za turističke usluge.

U praksi primjena zakona bi značila da Hrvatska imovinu pravnih osoba iz BiH može dati na upravljanje trećim osobama na period od 30 godina.

Blizu 200 objekata, širom jadranske obale vrijednih oko dvije milijarde eura BiH bi mogla bespovratno izgubiti, tvrdi advokat Zajednice za odmor i rekreaciju BiH, Ramo Atajić. Već 10 godina, bezuspješno, pokušava pronaći sagovornika kako bi se odmarališta koja su u bila u vlasništvu sindikata bh. firmi vratila BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.