Radnim akcijama gradila se država

Vijesti 25. maj 201817:40 > 17:43
N1

Od izgradnje drugog kraka pruge Šamac-Sarajevo od Zenice do Doboja prošlo je 40 godina. Učesnici upozoravaju da više ne obraćamo pažnju na pozitivno što je tada izgrađeno. Današnje društvo je zatrovano nacional-šovinizmom ističu današnji aktivni javni radnici, a nekadašnji udarnici.

“Ne treba, dakle, tražiti neke naročite forme za vaspitanje naše omladine. Forma graditelja je najbolja forma. Treba cijeniti rad”, kazao je Josip Broz Tito svojevremeno.

Upravo radom 24.000 omladinaca sa prostora bivše Jugoslavije izgrađen je drugi krak pruge Šamac-Sarajevo od Zenice do Doboja. Sve ono što je dobro urađeno tokom tog perioda nacional-fašizam danas zloupotrebljava, ističe političar i nekadašnji brigadir Bogić Bogićević.

“Upotrebljavamo, ali i zloupotrebljavamo ta djela. Kad kažem zloupotrebljavamo, mislim prije svega da nacional-šovinisti ne mrze samo druge ljude. Njima se gade i druge lokomotive koje voze i teret i ljude pa ih mijenjaju na prelazima entitetskim. To nema veze sa budućnošću, sa prosperitetom, sa razvojem koji smo toliko godina gradili”, kazao je Bogić Bogićević.

Učesnici ove radne akcije napominju kako mladi i danas mogu doprinijeti razvoju i izgradnji Bosne i Hercegovine.

“Ja mislim da se treba kloniti tih nekih ideoloških odrednica i da treba sva ta neka fina iskustva za dobrobit današnje zajednice. Od pošumljavanja, do čišćenja dvorišta u školama, kolektivima, mjesnim zajednicama, gradovima do niza drugih volonterskih akcija”, naveo je Nijaz Skenderagić.

Ekonomski ekspert i jedan o učesnika ove radne akcije Željko Šain kaže kako danas nema dovoljno ljubavi za BiH.

“Naša politička zatrovanost mladih ljudi odnosno kompletnog stanovništva i nedovoljno novih poštenih ideja i pristupa onemogućavaju da ljudima ono što im i pripada. A to je, da zavole svoju zemlju, da rade i da je izgrađuju, a ne da ih mi obrazujemo, a da onda oni odlaze iz Bosne i Hercegovine”, poručio je Željko Šain.

Udarnički voz u znak sjećanja na gradnju ovog ali i drugih infrastrukturnih objekata u Bosni i Hercegovini i bivšoj državi šinama od Doboja do Zenice ponovo će voziti idućeg mjeseca. Tada će se dodatno obnoviti sjećanja na preteče današnjeg volonterskog rada.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku