Mektić: Zašto je događaj na Ivan-sedlu bio državni udar

Vijesti 25. maj 201817:54 > 17:55
N1

Kažu mi smo brinuli za sigurnost migranata, a krenuli sa puškama da ih zaustave. Niko ne želi migrante u svojoj sredini, ocijenio je tokom gostovanja u Danu uživo državni ministar bezbjednosti, Dragan Mektić.

Jesu li svi koji su trebali znati za operaciju premještanja migranata u Salakovac to znali?

Naravno, mi smo donijeli u petak odluku da te ljude premjestimo. U četvrtak smo poslali depešu ili najavu MUP-u HNK i rekli da planiramo to da uradimo. Oni su to prihvatili i rekli da će pružiti pomoć u transportu, da bi sutra tri kombija interventne policije, sa više službenih auta, ovog kantona rekli ne možete ući na prostor HNK.

Vi ste to tad nazvali “državnim udarom”. Ministar Grubeša kaže da termin “državni udar” ne postoji u našem zakonu?

Pazite, jučer sam malo na tu temu polemisao sa ministrom Grubešom kojeg izuzetno cijenim. Ali on nije iz pravne sfere, on je mislim profesor latinskog jezika. Kazati da ne postoji krivično djelo državnog udara onda možemo kazati i da ne postoji krivično djelo ubistva, jer ne kaže se tamo u opisu krivičnog djela “ko drugu osobu ubije”, nego se kaže “ko drugu osobu liši života”. Tako isto ko spriječi državne institucije da izvršavaju svoje ustavom i zakonom propisane nadležnosti, tako se opisuje djelo, onda ga mi stavimo u neku grupu djela koje nazivamo državni udar. Niži nivo vlasti je zabranio pod prijetnjom upotrebe sile da državne institucije izvrše svoju nadležnost. Pitanje migracija je izvorna nadležnost države i mi tu nadležnost crpimo iz Ustava.

Iz HNK poručuju da ste vi samo u Salakovac trebali smjestiti osobe u potrazi za azilom, a da ste vi tamo smjestili ilegalne migrante?

Ne, svi su bili registrovani. Dole je ponovo vršena kontrola sve ijedne osobe. Od njih 270, preko 200 je imalo registarski karton i izraženu namjeru za azil. Jedan manji broj nije bio i zato smo provjeravali.

Kako odgovarate na optužbe komesara Lazića?

Ovdje je bio atak na državne institucije, to je rušenje ustavno-pravnog poretka države i to je pokušaj sada da se izvuku iz čitave situacije. Kažu mi smo brinuli za sigurnost migranata, a krenuli sa puškama da ih zaustave. Dakle, da je to bio pravi motiv, mogao je jedan policajac doći, zaustaviti i reći ima određenih problema…

Šta je bio pravi motiv?

Da se ne dozvoli tim ljudima da dođu. Niko ne želi te ljude u svojoj sredini.

A zašto ih ne želi Milorad Dodik?

Isto, Dodik svoju političku kampanju gradi na migrantima. Dodik kaže neko je u Sarajevu, ili neko je u svijetu, donio odluku da muslimani dođu tu i da promjene etničku strukturu u BiH. I kaže njima se odobrava ekspresno boravak u BiH i za tri godine će se njima odobriti državljanstvo. Lupa nebuloze čovjek. On želi obmanuti građane u RS i dobiti političke poene. On zloupotrebljava ove ljude koji su na neki način prošli pakao. Šta on laže: “Mi nećemo dozvoliti nikakvu vrstu prihvatnog centra u RS”, a prihvatni centar u RS postoji već 10 godina, u Lukavici, u Istočnom Sarajevu. U svakom momentu tu imamo oko 100 ljudi. Političari na ovom problemu izazivaju političke krize kako bi što duže ostali na vlasti.

HDZ je nakon sastanka sa kantonalnim ministrima kazao da su kantonale vlade te koje donose odluku prije države?

Održan je sastanka ministara iz kantona koji su po nacionalnosti Hrvati. Ne znam kakvo je to tijelo, o čemu raspravljaju? Šta može biti problem Hrvatima u tim kantonima, a da nije problem Bošnjacima, Srbima i ostalima? Nisu samo Hrvati valjda ugroženi? To apsolutno doživljavam kao neku vrstu paralelizma.

Pravda za Davida?

Podržavam, ja kao čovjek lično podržavam. Taj pokret, okupljanja, građanski pritisak naroda na institucije u ovoj državi da riješe problem za koji je ispostavljeno da je evidentno izvršen propust od institucija u slučajevima Dragičevića i Memića. Ovdje postoji namjera ili, da tako kažem, grubi propust institucija. Podržavam te ljude i građanski demokratski pritisak jer očigledno bez takvog jednog pritiska ovdje se stvari neće mijenjati.

Kakve su vam političke ambicije?

Nemam nekih ambicija, samo bih volio doći na mjesto gdje bih mogao mijenjati stanje. Ovdje sam imao ozbiljne ambicije ali nisam zano da je Tužilaštvo do te mjere korumpirano.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.