Poseban dan za mališane u roditeljskoj kući u Sarajevu

Vijesti 25. maj 201817:58 > 18:06
N1

Najpoznatiji bosanskohercegovački fudbaler Edin Džeko i Fondacija "Telemach" posjetili su Roditeljsku kuću u Sarajevu, gdje je kroz projekat finansiranja jednog apartmana pružena podrška roditeljima i djeci koja boluju od malignih oboljenja.

Zagrljaji, osmijesi i zajedničke fotografije. Poseban dan za mališane i njihove porodice koje borave u roditeljskoj kući u Sarajevu.

U dvije godine rada, u ovoj kući živjelo je više od stotinu porodica djece iz cijele BiH koja boluju od malignih oboljenja. 666 metara kvadratnih, kuhinja, trpezarija, igraona, dnevni boravak i 10 apartmana dom je za ove porodice. Jedan od ovih apartmana, naredne tri godine finansirat će Edin Džeko i fondacija “Telemach”.

“Ova kuća nije samo objekat, ovo je mnogo više od toga. Ono što se dešava unutar kuće, to je bit svega. Ja se zaista zahvaljujem fondaciji Telemach, Edinu koji nije prvi put ovdje u kući, koji potpuno razumije – roditelj je djece, tako da razumije šta znači biti uz ovu dječicu i šta znači pomagati”, kaže Fikret Kubat.

Glavni cilj je, kaže najpoznatiji bosanskohercegovački fudbaler, pokazati djeci i roditeljima korisnicima ove kuće – da nisu sami.

“Svi mi koji imamo svoju djecu gledamo na njih kao nešto najvrijednije na svijetu. Tako i ja, tako i svi ovi roditelji koji su tu sa svojom djecom. Zbog toga, kao što sam rekao prije, nisam prvi put tu i biću i u budućnosti – prije svega da ovim roditeljima i njihovoj djeci dam podršku”, navodi Edin Džeko.

Iz roditeljske kuće poručuju kako su dugo vremena razmišljali o adekvatnom rješenju za pomoć pri finansiranju, te zaključuju da je ovakav vid saradnje najbolja opcija.

“Edin je sad, ne samo vrhunski profesionalac i uspješan profesionalac, nego čovjek velikog srca, humanista koji na najbolji način predstavlja ovu zemlju i uzor je mladima. Telemach od svog osnivanja njeguje ove vrijednosti i to je bio razlog zašto je ova suradnja došla spontano i prirodno. Ovo je samo jedan u nizu društveno odgovornih projekata kojim Telemach ulaže u ono najvrijednije u BiH, a to su naši mladi”, kaže Hajdi Mostić iz Fondacije Telemach.

Iz Telemacha i roditeljske kuće pozivaju i druge sugrađane, institucije i organizacije da postanu prijatelji jednog apartmana u ovom, za brojne porodice, domu borbe, utjehe i sreće.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku