Ko je bio protiv prijedloga za izmirenje duga RS-u?

Vijesti 25. maj 201818:25 > 18:59
Anadolija

Nakon što je Republika Srpska preko entitetskog Pravobranilaštva zatražila blokadu računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH, već dvije banke postupile su po presudi državnog Suda i zahtjevu RS-a. Da je zbog duga od blizu 28 miliona maraka ovakav scenario bio moguć odavno je jasno svima.

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda ističe da se tako urušava najprofitabilniju i jednu od najboljih institucija u BiH.

Dvije od 12 banaka u sistemu, Nova i NLB banka prve su postupile po zahtjevu Republike Srpske. Blokirale su ukupno 1,5 miliona KM od PDV-a i depozita, a koje je UIO danas trebala da raspodijeli krajnim korisnicima. Dio je to novca koji je po presudi Suda BiH iz 2015.godine, morao biti isplaćen Republici Srpskoj. Uprava je imala prijedlog kako da se izmiri spornih 28 miliona KM.

“Na način da se svakog mjeseca izdvoji iznos od 3 miliona KM koji pripadaju FBiH i prebace se RS, sve do podmirenja u skladu sa presudom. Upravni odbor nije prihvatio ovaj prijedlog”, otkriva Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Na pitanje N1 da li može komentarisati kako će se banke ponašati u ovoj situaciji, Kovačević odgovara: “To morate pitati banke”, te dodaje da su to za sada dvije banke, Nova i NLB.

Uprava nije ni trebala biti tužena strana, kaže Kovačević, jer samo sprovodi odluke Upravnog odbora u kojem sjede između ostalih ministri finansija. A oni nikako da se dogovore. Prijedlog da se dug izmiri u ratama od po 3 miliona KM, podržali su na zadnjoj sjednici Uprave ministri finanasija BiH i entiteta RS, ali…

“Protiv tako da kažem tog mirnodopskog rješenja bili su u FBiH. Nije postignut način kako da se izvrši, ostao je jedini način blokada računa UIO. I nismo sretni zbog toga, to će dovesti u poteškoće UIO i poreske obveznike”, tvrdi Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Niko ne isključuje mogućnost da će banke početi blokirati i novac od prikupljenih indirektnih poreza koji svakodnevno pune budžete, od kojih ova država živi. Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda pozvao je entitete da pronađu kompromis, kako za ovu presudu tako i za raspodjelu oko 100 miliona KM od putarina. Tužbe, dodaje ne vode nigdje osim – u probleme.

“Nepostojanje dogovora o presudi, koja je izvršna, dovelo je do blokade računa i ovaj problem nužno je što prije rješavati kako ne bi doveli u pitanje fiskalnu stabilnost BiH”, poručuje Bevanda.

Zbog štetne raspodjele prihoda od PDV-a za 2009. i 2010. Republika Srpska je 2011. godine podnijela tužbu protiv UIO, tražeći nadoknadu 52,97 miliona KM. Nakon što je taj dug isplaćen, RS je povukla tužbu za glavni dug, ali sudski potraživala zatezne kamate od oko 15 miliona KM. Sud BiH je presudom od 7. maja 2015. godine obavezao UIO da Republici Srpskoj isplati 15 miliona KM starih kamata, koje sa novim zakonskim kamatama do danas iznose 28 miliona KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.