HDZ-ova briga za bezbjednost ili paralelizam

N1

Da li je ponašanje kadrova HDZ-a u toku premještanja migranata iz Sarajeva u Mostar opravdano ili je riječ o stvaranju paralelnog sistema , sporenja su između koalicionih partnera HDZ-a, SDA i SzP-a. Ni stručnjaci nemaju precizan odgovor ko je u ovoj krizi imao pravo.

Prvo je MUP HNK zaustavio konvoj sa migranatima. Onda su ministri HDZ-a u Savjetu ministara BiH poručili da iza premještanja migranata ne stoji Savjet. Na koncu, predsjednik HDZ-a je sazvao sastanak ministara unutrašnjih poslova kantona, kadrova bliskih ovoj stranci.

“Mi smo svjedoci da sve ono što radi HDZ i naš predsjednik gospodin Čović dođemo na udar nekih koji jasno optužuju, pokazuju govor mržnje, govor destrukcije i tako dalje. Mi na to ne odgovaramo na takav način”, tvrdi Marinko Čavara.

Sigurnosna situacija u svakom kantonu nadležnost je kantona, a svaki nezakoniti postupak, bez obzira ko ga dogovarao, ne može biti važeći bez saglasnosti kantonalnih i gradskih vlasti, zaključeno je na sastanku Čovića sa ministrima i komesarima.

“O čemu raspravljaju oni? Šta može biti problem sad Hrvatima u tim kantonima, a da nije problem Srbima, Bošnjacima i ostalim. Zar i oni ne trebaju biti uključeni? To smatram jednom vrstom paralelizma”, ocjenjuje Dragan Mektić.

Da se ne radi o pitanju sigurnosti već o nečemu drugom smatraju i u SDA.

“Dnevna politika, politizacija, pa mogu reći i politikantstvo koje ima za cilj neke sasvim druge namjere, neke sasvim druge ciljeve. O tome svemu na kraju ipak nadležne pravosudne instucije će na kraju morati dati zadnju riječ”, kaže Halid Genjac.

Jedna tužba i to za klevetu već je najavljena. Komesar MUP-a HNK Ilija Lasić najavio je tužbu protiv ministra bezbjednosti BiH. Dragan Mektić je ustvrdio da je Lasić izvršio državni udar zaustavljanjem konvoja. Advokat Vlado Adamović kaže da krivca u ovoj situaciji nije lako pronaći.

“Da li MUP Kantona mora slušati naredbe Ministarstva bezbjednosti? Ne mora uvijek slušati. Tačno znam šta govorim. Princip subordinacije je propisan Zakonom. Ako zakonom nije propisano, a izda se naredba onda je ne mora poštovati. A mi zapravo ovdje ne znamo šta je ko kome naredio”, zaključuje Adamović.

Ministarstvo bezbjednosti BiH ima nadležnost nad pitanjem migracija, s druge strane kantonalni MUP-ovi dužni su obezbjediti sigurnost i migranata i građana. Priča o tome čija je nadležnost važnija dolazi u momentu predizbornog pozicioniranja stranaka.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.