Džaferović: Jasna upozorenja iz EU i za Čovića

Vijesti 28. maj 201810:21 > 11:48
N1

Šefik Džaferović, dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, i kandidat SDA za člana Predsjedništva BiH, kazao je da međunarodna zajednica mora imati bolji odnos prema stanju u BiH.

Sada su već poznati gotovo svi kandidati za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Koga smatrate najvećim oponentom?

Svako ko je u “utakmici” je konkurencija, ja ću se odnositi fer i korektno. Predstavljat ću program SDA – Agenda 2026…

Gospodine Izetbegović je bio popriličano optimističan prilikom predstavljanja te agende na Konvenciji. Rekao je da će BiH do 2026. biti članica EU, NATO-a, ali sve to ako budemo imali mir. Šta je to značilo?

Naravno, preduvjet je stabilnost. Izetbegović iza sebe ima dva uspješna mandata u Predsjedništvu BiH. On je čovjek koji stabilizuje situaciju u regionu. Odlično je radio svoj posao i ja ću nastojati tako raditi. Imam potrebu komentarisati jedan spin, koji se pojavio u medijima, u vezi sa agendom.

2014. smo bili u potpunom zastoju, sve je to trebalo deblokirati, a u tome je ogromnu ulogu imala SDA, gospodin Izetbegović, gospodin Zvizdić i mi u Parlamentu. Sve što smo uradili navodi da su procjene u agendi realne. Zvučalo je kao utopija kada smo kazali kako ćemo zaposliti 100.000 ljudi za deset godina. To je bilo u kampanji 2014. Mi smo za tri godine zaposlili 55.000. To je dokaz da se može. Svi ekonomski pokazatelji su u napretku. Ovo stanje stvari daje nam za pravo, bez obzira na sve kritike i pokušaje obezvređivanja ovih rezultata, da se ovi ciljevi mogu ostvariti do 2026.

Dok ste bili predsjedavajući Predstavničkog doma SNSD se nije pojavljivao, nakon dnevnog reda odlazili su zbog vaše navodne ratne prošlosti. Sutra ćete eventualno sarađivati. Na šta će to ličiti? Kako ćete sarađivati, sa Dodikom?

To je bila politizacija i to je bila SNSD-ova borba sa Savezom za promjene. Moja ratna prošlost je čista, nema packe, i ja sam ponosan na nju. Bio sam podvrgnut jedno vrlo ružnoj situaciju za koju nisam kriv. Dodik, ukoliko bude izabran, morat će izvršavati svoje ustavne obaveze. Misli da dolazi vrijeme stabilizacije.

Nikad možda gora politička situacija. Čović u Saboru govorio da će granicu sa Hrvatskom štiti Hrvati, vrlo teško se nositi sa nekoliko državnih politika. Kako se vi mislite s tim boriti?

Granicu BiH sa našim susjedima, ukolio bude potrebe, štit će institucije BiH. To treba znati svako, a posebno onaj koji je u poziciji člana kolektivnog šefa države. To je tako ozbiljno pitanje i na njega se ne smiju davati dvosmisleni odgovori. BiH mora biti na prvom mjestu, zaštita interesa BiH mora biti na prvom mjestu. Dolazi vrijeme kada će političari iz ovih korpusa štititi državu iz koje dolaze.

Međunarodna zajednica mora imati bolji odnos sa stanjem u BiH, oni nas ne mogu ostaviti sa ovakvim Ustavom. Moraju pomoći da država funkcioniše po Daytonu ili da se napravi sistem koji može bez njih. Oni se pomalo povlače, a BiH ostavljaju sa nesređenim ustavno-pravnim sistem. Naravno, dobro dođu mjere koje utiču na politiku destrukcije. U tom kontekstu imamo odluku za Dodika, a imamo jasna upozorenja iz EU i za Čovića, koliko ja znam.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.