Ljevica u BiH: Od najave ujedinjenja do ''udbaških metoda''

Vijesti 28. maj 201818:08 > 18:19
N1

Za koga će birači moći glasati u oktobru polako se razotkriva, ali razotkrivaju se i svi problemi unutar stranaka ljevice. Svojevremeno su najavljivali ujedinjenje i zajedničke kandidate za Predsjedništvo. Sada se sve svodi na to, da svaka stranka izlazi sa svojim kandidatima, ali i optužbama o udbaškim metodama.

Nedavno u zagrljaju, danas u verbalnom ratu. Dobar dio govora Nermina Nikšića na konvenciji SDP-a posvećen je bio, kako kaže, onima koji žele ugasiti ovu stranku.

“Onima koji navodno kažu da hoće sa nama ali nam predlažu da ugasimo SDP, imam jasnu poruku: niko ne može i neće ugasiti Socijaldemokratsku patiju Bosne i Hercegovine”, kazao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Ranije je sarajevski kantonalni odbor DF-a optužio SDP da se služi udbaškim metodama. Sa konvencije socijaldemokrata kontraoptužba.

“Onome koji ovih dana spominje udbaške metode, preporučujem da se malo osvrne, razmisli i uvidi da su ga upravo udbaši oko njega zaveli na krivi put”, poručio je Nikšić.

A taj put, po Nikšiću, izgleda ovako:

“Napraviš sebi stranku, nazoveš je svojim imenom, i onda odluke donosiš nakon što se konsultuješ sam sa sobom”, stav je Nermina Nikšića.

Na ovaj redoslijed teških riječi ubrzo je istom oštrinom odgovoreno zajedničkim saopštenjem DF-a i GS-a. Optužuju Nikšića da je dio Plana “B” Dragana Čovića. Generalni sekretar Demokratske fronte Zlatko Miletić danas nije želio pred našom kamerom da komentira Nikšićev istup, tvrdeći da ovakva retorika šteti i jednoj i drugoj strani. Zato lider Građanskog saveza otkriva da Čović i Dodik, ukoliko budu izabrani u Predsjedništvo, imaju namjeru da podnesu ostavke i tako blokiraju državu. A cilj DF-a i GS-a, tvrdi Čolpa, jeste da ih spriječi u tom navodnom naumu.

“Njihovo podnošenje ostavki može dovesti da duži period u Predsjedništvu nemamo dva člana, i oni mogu iskoristiti tu priliku da kažu kao i Stjepan Mesić, nakon četiri mjeseca mandata kada je rekao da Jugoslavija više ne postoji, tako mi očekujemo da će oni to uraditi i sa Bosnom i Hercegovinom”, istakao je Nihad Čolpa, predsjednik GS-a.

Mnogi se pitaju može li ovakva ljevica biti prava alternativa trenutno vladajućim nacionalnim strankama? Za novinarku Rubinu Čengić moguća su dva razloga ovakvog ponašanja stranaka lijevog političkog spektra.

“Bojim se da su oni ponovo pokazali da nisu u stanju da savladaju vlastite sujete i da kao prioritet postave budućnost države. To je jedna mogućnost. Druga mogućnost je da oni ne žele da preuzmu odgovornost za stanje u BiH, što bi bilo strašno i ozbiljna politička prevara za sve njihove birače i simpatizere”, smatra Rubina Čengić.

Umjesto ujedinjenja, nekoliko mjeseci prije izbora, sve završava politikom “svako za sebe”. SDP i Naša stranka na izbore izlaze samostalno, dok će DF i Građanski savez u srijedu potpisati Sporazum o koaliciji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.