Volonteri nikad ne kasne

Vijesti 28. maj 201819:17 > 22:49
N1

Udruženje Pomozi.ba brine se da svaki dan obroke i iftare dobije nekoliko stotina migranata u Sarajevu i Velikoj Kladuši. Iako su šatorska naselja, u ova dva grada, rasformirana, u našoj zemlji još uvijek boravi veliki broj migranata, kojima smještaj i obroke obezbjeđuju humanitarne organizacije i brojni volonteri.

Svaki dan, bez izuzetka, ove dvije žene spremaju obroke za oko 200 ljudi. Među njima su i migranti.

“S ljubavlju radimo, jer znamo kako je bilo kad smo i mi bili izbjeglice i trebamo ljudima u nevolji pomoći. Prije smo imali više, ali kako odlaze, ostalo ih je 30 kojima kuhamo svakoga dana… To su kuhana jela, sa mesom, te dobijamo od ljudi donacije i imamo sve što nam je potrebno”, kazala je Buba Karalić, Pomozi.ba.

Zahtjevi na terenu prevazilaze mogućnosti skromne kuhinje udruženja Pomozi.ba. U priremi obroka pomažu različite kompanije i ugostiteljski objekti.

“To volonteri svaku večer preuzimaju i distribuiraju na lokacije gdje migranti borave. Spefično je što u Ramazanu Udruženje Pomozi.ba pravi oko 250 iftara svaku večer. Pored toga, oko 400-500 iftara pravi se na teritoriji Velike Kladuše”, naglašava Adnan Tatarević, Pomozi.ba.

Volonteri nikad ne kasne. Migranti u sarajevskom naselju Stup čekaju na obrok. Zahvaljujući humanitarnim organizacijama, ovako izgleda njihov privremeni dom.

U ovom imrpoviziranom naselju, kako su nam objasnili volonteri je oko 30 osoba, 6 porodica i oko 14 djece.

Među njima i ova porodica iz Alepa. Gada ima godinu i četiri mjeseca i rođena je u izbjeglištvu u Turskoj.

“Zbog rata sam napustila Siriju. Rodila sam djevojčicu u Turskoj. Nakon toga sam otišla u Afrin, ali sam opet prije dva mjeseca napustila Siriju, te u Bosnu došla preko Albanije”, istakla je Emina iz Alepa.

U improviziranom naslelju boravi i Salem. Kaže da mu je cilj Francuska, ali da mu je na izbjegličkom putu Bosna najljepša stanica.

“Volonteri mi daju hranu i sve što mi je potrebno, svaki dan. Ovdje sam sa porodicom svoje sestre. Imamo šestoro djece i četiri odrasle osobe. Prvo sam želio ići u Francusku, ali to uopšte nije lako. Sada mi se sviđa Bosna i ako budem mogao dobiti azil, ostat ću”, kazao je Salem iz Sirije.

Iako su improvizirana šatorska naselja rasformirana, u BiH i dalje boravi veliki broj migranata. Za volontere koji im svakodnevno pomažu nema slobodnih dana.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.