Ko su kandidati za člana Predsjedništva BiH

Vijesti 28. maj 201819:32 > 20:40
N1

Poznata je većina kandidata za najvišu poziciju u državi - člana Predsjedništva BiH. Imena uglavnom od ranije poznata građanima. Mahom dugogodišnji političari i visoki funkcioneri stranaka kojima pripadaju. Tek poneko novo lice. Imena još nisu obznanili SBB, HDZ i SNSD. No, javnost odavno naslućuje o kome je riječ.

Šefik Džaferović, pravnik. Član SDA od ‘93. godine. Proteklih 16 godina poslanik u Predstavničkom domu BiH. Ne zahvaljući kompenzacijama, nego volji birača. Članom je najužeg Kolegija Doma. Aktuelni je potpredsjednik stranke.

“To predstavlja veliku obavezu i veliku odgovornost, nije jednostavno i lahko biti kandidat ovako velike političke stranke. Mi računamo na to da ćemo realizirati sve svoje političke ciljleve”, kazao je Šefik Džaferović, kandidat SDA za Predsjedništvo BiH.

Proces odabira kandidata trajao je mjesecima. Denis Zvizdić dobio je najveću podršku terena. No, iako su čelnici stranke dugo odbijali takvu mogućnost, na listi kandidata našla se i Sebija Izetbegović. Nakon što je Predsjedništvo odlučilo da se ide na tajno glasanje na Konvenciji – Zvizdić odustaje, nemalo iza njega i Sebija Izetbegović. Kandidata bi mogli ponuditi i ispred stranaka nastalih raskolom u SDA. Takvu mogućnost najavio je Nezavisni blok. Uz podršku Naroda i pravde.

“Mi još uvijek nismo u tom smislu formalno donijeli te odluke, imamo razgovore to će na kraju najvjerovatnije biti tako”, istakao je Senad Šepić, mogući kandidat NB za Predsjedništvo BiH.

Dugo je trajao i proces odabira SDP-ovog kandidata. Partija se odlučila na trodnevni referendum. Više od 26 hiljada i 700 glasova osvojio je Denis Bećirović. Predavač historijsih predmeta na tuzlanskom Filozofskom fakultetu. Član SDP-a od ‘91. Na izborima 2010. izabran za poslanika u državnom Predstavničkom domu. Dobio je 45 747 glasova što je od uvođenja otvorenih listi najveći broj koji je osvojio jedan kandidat u Federaciji za zakonodavne organe. Aktuelni je državni poslanik.

“Danas odlučno i s ponosom prihvatam kandidaturu za člana Predsjedništva BiH ….. aplauz”, naglasio je
Denis Bećirović, kandidat SDP-a za Predsjedništvo BiH.

Svog kandidata nije obznanila SBB. Kažu, i oni ispituju glas terena. Na općim izborima 2010. i 2014. kandidat ove stranke bio je njen predsjednik – Fahrudin Radončić. Oba puta drugoplasirani.

“Prije dvije sedmice Predsjedništvo SBB je donijelo odluku da će naših 70 hiljada članova ravnopravno učestvovati u predlaganju svih kandidata za sve nivoe vlasti”, kazao je Damir Arnaut, član Predsjedništva SBB.

Željko Komšić, lider DF-a, među prvima je objavio kandidaturu, za člana Predsjedništva iz reda Hrvata. Ako dobije podršku birača, to bi mu u ovoj instituciji bio treći mandat. Član je postao 2006. i 2010. kandidovala ga je SDP. Nakon osnivanja DF-a 2014. osvaja mandat u Predstavničkom domu BiH.

HDZ BiH još zvanično nije objavio ime kandidata. No, kao i na prethodinim izborima  to bi trebao biti Dragan Čović.

Prvi put i Naša stranka ima kandidata. Boriša Falatar – ekonomista s međunarodnim iskustvom. Prvi put u bh. političkim krugovima.

“Svi mi zaslužujemo bolje i možemo bolje i moramo bolje zato što je život previše kratak da bi proveli 30 godina pod istim ljudima”, naglasio je Boriša Falatar, kandidat NS za Predsjedništvo BiH.

Doktor ekonomskih nauka. Počasni predsjednik PDP-a. Bivši predsjednik Vlade RS. Aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda  Mladen Ivanić, ispred Saveza za promjene, ponovo će se u oktobru boriti za istu poziciju. Poručuje:

“Ko god bude u Predsjedništvu BiH iz Federacije mora znati da će Srpska, imati člana Predsjedništva koji će čvrsto braniti interese Republike Srpske i nijednog trenutka neće ugroziti njenu poziciju, a koji će se truditi da pravi kompromise”.

Glavni odbor SNSD-a sutra bi trebao odlučiti da li će protukandidat Ivaniću biti, kako se ranije govorilo Milorad Dodik ili ipak neko drugi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.