Briga za bh. imovinom u Hrvatskoj ili predizborni adut

Vijesti 28. maj 201819:57 > 20:09
N1

U predizbornoj kampanji u BIH kao jedno od najnovijih pitanja koje će se otvoriti i oko kojeg će se voditi žestoke rasprave jeste kako se štiti i na koji način interes države i to na primjeru posljednjeg slučaja s nekretninama BiH u Hrvatskoj.

Novi zakon o državnoj imovini Hrvatske uzburkao je političku javnost u BiH. Riječ je o imovini vrijednoj više od deset milijardi KM. Je li kasno za njen spas.

Novi zakon o državnoj imovini tek nakon što je usvojen nedavno u Hrvatskoj, upalio je alarm u BiH. Iako je država po ovome pitanju godinama šutila, jer posljednih godina imovinsko-pravnih odnosa malo je riješeno, sada se svi aktiviraju. Tako će se već na sutrašnjoj sjednici Vijeća minsitara BiH, kao dopunska, prva točka na dnevnom redu naći i ovo pitanje. Predsjedatelj Vijeća minsitara Denis Zvizdić zatražio je očitovanja Ministarstava pravosuđa i financija, te Agencije za privatizaciju, koji su jedini do danas dostavili svoje mišljenje.

“Naše ministarstvo nije obvezno dostavljati potrebne informacije Vijeću ministara. Mi imamo sukcesora, to je zamjenik ministra financija, ali sve one informacije što sam imao sam obavijestio sukcesora”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravosuđa BiH.

Iz Ministarstva financija ponavljaju raniji stav.

Alarm se upalio i u Vladi FBiH. Federalni premijer uputio je pismo predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću. Razlog: brojna poduzeća zabrnuta za svoju imovinu.

“O ovom pitanju svakodnevno dobijamo brojne upite od poduzeća sa područja Federacije koja imaju svoju imovinu na teritoriji Hrvatske iskazanu u pasivnim podbilansima. Obzirom da se problem zaštite državne imovine rješava u bilateralnim odnosima dvije države, molim da me informirate o tome da li Vijeće ministara vodi aktivnosti u ovom slučaju i tko je konkretno zadužen da zaštiti državnu imovinu BiH u Hrvatskoj”, piše u pismu Vlade FBIH.

A ova tema vrlo brzo će postati predmet potkusurivanja, ali i predizborne kampanje u zastupničkim i izaslaničkim klupama. Vladajući i oporbe, ali i vladajućih i vladajućih.

“Neprijatno je čuti da je gospodin Božo Ljubić glasovao za ovaj zakon i da kao član Sabora RH više i štiti interese Hrvatske nego BiH. To su svi apsurdi ove zemlje, mogućnost da imamo predstavnike u vlasti koji više računa vode o interesima susjednih zemalja nego interesa BiH”, naglasio je Safet Softić, SDA.

“Potpuno su netočne i nepotrebne insinuacije prema hrvatskim strankama, mi zastupamo realne interese BiH u svim situacijama i čitave BiH to je ta činjenica, ja sam siguran da postoji ozbiljan prostor za razgovore i sa Vladom RH. Nitko ne može uzeti tuđu imovinu”, smatra Predrag Kožul, zastupnik HDZ BiH u Parlamentu BiH.

Nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić, koji je svojevremeno među ostalim ostavku na ovu funkciju dao i zbog ove problematike upozorava, sve ovo je sada već izgubljena stvar.

“Ta imovina je izgubljena, i nećemo nikada vratiti, ona je izgubljena puno ranije, ali nisu stvorene ni zakonske pretpostavke da se to vrati i to je izgubljeno zauvijek . Treba tražiti odgovor zašto nije rađeno na Ugovoru o sukcesiji”, naglasio je Šuhret Fazlić, bivši direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Pitanja koja se otvaraju i postavljaju danas, više od dva desetljeća od završetka rata, 14. godina od donoošenja Zakona o sukcesiji između bivših jugoslovenskih republika, samo je pitanje je li prekasno za bilo kakvu reakciju ili će vremena samo ostati za utvrđivanje krivca koji sve ove godine u državi BiH nisu zaštitili nešto što pripada ili je pripadalo baš toj državi, BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.