Dino Mustafić: Umrtvljeni i otupljeni socijalni refleksi

Vijesti 29. maj 201808:49 > 08:49
N1

Bh. režiser Dino Mustafić gostujući u Novom danu na N1, kazao je da se iz Skopja gdje je u njegovoj režiji premijerno izvedena predstava "Dantonova smrt", a nastala prema tekstu njemačkog dramaturga Georgea Buchnera, vratio vrlo ispunjen.

Kako je naveo, premijera predstave je prošlo vrlo lijepo i stručne kritike su pozitivne. O tome da li danas u BiH postoji Danton i da li je revolucija moguća, Mustafić je kazao da pozorište i ne treba da nudi definitivne odgovore.

“Pozorište je u tom smislu zanimljivo što nam može postaviti prava pitanja, podstaknuti nas na razmišljanje. Revolucija u onom obliku naslinog društvenog prevrata više nije moguća. Mi više ne živimo sukobljenje ideološke sisteme, naši su prostori, javni i političkog djelovanja, ispraženjeni od tih ideoloških konflikata. Došao je i zavladao suvereno neoliberalni kapitalizam koji je na neki način umrtvio i otupio socijalne reflekse ili onu vrstu prirodne potrebe za pobunom a to je klasna nejednakost”, kazao je Mustafi za N1.

Kako je naveo, u predstavi pravi mnogo aluzija na naš savremeni kontekst i ono što mi danas živimo. Dodao je da je Danton iz predstave na neki način kao Jim Morrison, jedan avangardni, subverzivni prototip jednog već umornog rokera koji je preživimo mnoge revolucije.

“Prisustvujemo počecima izborne kampanje i vidimo kako se sada prave planovi dugoročno, na osam i deset godina. Ljudi su počeli da zbrajaju svoje godine, pa oni koji imaju 30 godina kad im se obeća nešto, da će biti prosperitetno, kaže ja ću tada imati 40 , oni kao ja koji se približavaju 50, kažu ja ću tada imati 60 godina. Vidite zapravo da su to sada bačene godine. To sociolozi, kada se 10 godina ništa ne događa u životu jedne zajednice, nazivaju crnom epohom. Mi smo očigledno imali više tih black zona kada se očekivani progres nije desio. Prisustvujemo, ne samo stagnaciji, nego jednom grčevitom očuvanju političkog establišmenta statusa quo”, naveo je Mustafić.

Kako je kazao, ovaj statu quo odgovara jednoj manjoj grupi političkih i ekonomskih moćnika koji na ovaj način vrlo lijepo žive.

“Bosna i Hercegovina je idealan prostor u kojem se na jednu te istu matricu straha od drugoga ili novim ratnim pokličima može tajiti zamrznuti konflikt. On može da traje jako dugo. To nije drama da mora nužno da ima epilog. Dobrim dijelom je uzrokovana jednom nemogučnošću da se dogodi društvena promjena, reforme. Kada se govori o reformama, one su postale prostor retoričkih figura i često friziranih izvještaja. Mi prije svega treba da budemo sami i svoji na svome. Da bi morali da vodimo jednu autohtonu suverenu politiku, koja će tražiti prijatelje u međunarodnoj zajednici i prepoznavati ih. BiH se ne može nametnuti onaj model života koji je stran evropskim civilizacijskim vrednotama“, dodao je on.

Kazao je da BiH danas sve manje funkcioniše kao državna zajednica, a sve više postaje ideja.

“Ta ideja je zaista vrijedna zbog čega u njoj treba ostati, boriti se i zalagati se za bh. duštvo, a to je ideja jedne multietničke država, države građana i naroda u kojem ćemo rehabilitirati naše odnose. To ide jako teško. Sve je zaoštrenija klima, jasno vidimo konture utjecaja drugih preko političkih partija i oganizacija ovdje. U ovom koaliranju iz interesne zajednice Dodika i Čovića postoji vrlo jasan ruski utjecaj koji je evidentan na Balkanu. S druge strane, mislim da je na ovaj način, kako je gospodin Izetbegović učinio sa posljednjom konvencijom u Zetri, Turska ušla u ovaj prostor na jedan politički neprimjeren i neprihvatljiv način. Treba da slijedimo svoj politički cilj, vrlo malo se danas u BiH govori o Evropi, sve više se govori o rusko-turskom utjecaju”, naveo je bh. režiser Dino Mustafić gostujući u Novom danu na N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku