Bosanski jezik u Australiji posvađao ministra i ambasadora

Vijesti 29. maj 201809:42 > 09:51
N1

Ambasada BiH u Canberri saopštila je da je ovog vikenda, prvi put u istoriji, započela nastava na bosanskom jeziku. Prema riječima ambasadora Mirze Hajrića, bosanski jezik sada ima ravnopravan status sa srpskim i hrvatskim jezikom, baš kako je to predviđeno Ustavom.

Sve ovo izazvalo je oštre reakcije ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka i člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

“Sve aktivnosti ambasadora i drugog diplomatskog osoblja BiH koje se odnose na oblast obrazovanja, poput odvijanja nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu, u Australiji, mogu se isključivo smatrati privatnim aktivnostima fizičkih lica koje nemaju nikakvu podršku, ni saglasnost nadležnih institucija”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

U saopštenju se naglašava da ministarstvo BiH nije nadležno za pitanja obrazovanja, kako unutar BiH, tako i u inostranstvu.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića saopšteno je da za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u srednjim školama u Novom Južnom Velsu ne postoji nikakva saglasnost Predsjedništva BiH, te da, ukoliko je ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić preduzimao neke aktivnosti u vezi sa tim, to isključivo radio kao privatno lice, a ne kao ambasador BiH.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić je izjavio da ministar vanjskih poslova BiH Igora Crnadka reaguje bez prethodnog informiranja o činjenicama i informacijama, koje je posljednjih devet mjeseci dostavljao ministarstvu kojim rukovodi. 

“Ministar Crnadak ne zna  da su srpski i hrvatski jezik ranije priznati u australskoj državi Novi Južni Vels kao jezici na kojima se održava nastava za djecu naših građana porijeklom iz BiH. Bosanski jezik, sve do ove sedmice, nije bio ravnopravan sa druga dva službena jezika naše zemlje i inicijativom o kojoj je obaviještena naša javnost, ta je nepravda ispravljena”, istakao je ambasador Hajrić. 

“Kao ambasador Bosne i Hercegovine i intelektualac sa novinarskom diplomom kojem jezik mnogo znači, zauzeo bih se na isti način i da se srpski ili hrvatski jezik stave u ravnopravan položaj sa bosanskim”, poručio je.  

Podsjetio je člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i ministra Igora Crnatka da su se svečanom izjavom prilikom preuzimanja funkcija koje sada obavljaju, obavezali na poštivanje Ustava BiH, koji, između ostalih sloboda i prava, garantuje svim osobama nediskriminaciju po pitanju jezika, kao što je nema ni po pitanju pola, rase, boje, vjere, političkog i drugog mišljenja, nacionalnog ili socijalnog porijekla, imovine, rođenja, pa tako i bosanski jezik, koji u Ustavu ne stoji pod znacima navoda.

Što se tiče ‘nepostojanja saglasnosti Predsjedništva BiH niti drugih institucija BiH za odvijanje nastave na bosanskom jeziku u školama u Novom Južnom Velsu’, ambasador Hajrić je istakao da ne postoji ni za odvijanje nastave na srpskom i hrvatskom jeziku, saopćeno je iz Ambasade BiH u Australiji. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku