Rudolf: Ne razumijem Bošnjake zašto insistiraju na tome

Vijesti 29. maj 201815:04 > 15:12
N1

U Parlamentarnoj skupštini BiH održana je promocija Zbornika radova Znanstveno-stručnog skupa s međunarodnim sudjelovanjem"Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu“.

Akademik Davorin Rudolf, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kazao je da je načelo ‘jedan čovjek jedan glas’ doprinio ratu i iseljavanju.

“Ne razumijem Bošnjake zašto insistiraju na tome. To ne može opstati”, kazao je on.

“Djelovanje Bakira Izetbegovića nije europizacija BiH već diktatura najmnogoljudnijeg naroda. Jedini model za njenu teritorijalnu cjelovitost je poštivanje istinske konstitutivnosti u BiH”, dodao je Rudolf.

“U propagiranju građanske BiH i multinacionalne države, nadvladao je duh Bakirovog oca Alije Izetbegovića. Mi smo ga slušali u Zagrebu”, naveo je on.

Damir Boras, rektor Univeriteta u Zagrebu, kazao je da tzv. hrvatsko pitanje u BiH nije riješeno.

“Mišljenje većine članova akademske zajednice u Hrvatskoj, da moramo učiniti sve da osiguramo opstanak Hrvata u BiH. Hrvatsko pitanje je neriješeno, samo kvalitetnim obrazovanjem na našem jeziku može se očuvati hrvatski narod”, naveo je on.

Osim Rudolfa i Borasa, promotori Zbornika bili su u Zoran Tomić, rektor Univerziteta u Mostaru i Ugo Vlaisavljević, profesor sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku