Ustavni sud FBiH uspio u onome u čemu bh. političari nisu

Vijesti 29. maj 201817:34 > 21:10
N1

Ustavni sud Federacije donio je danas odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica, ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Ustavni sud je odlukom koja se odnosi na zahtjev premijera Federacije i zastupnika u Skupštini HNK uradio ono što nisu mogli političari već duže vrijeme. Izjedančio je sva tri konstitutivna naroda, tri jezika i dva pisma u Hercegovačko-neretvanjskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu.

“Ustavi HNK i Posavskog konatona ne prepoznaju Srbe kao konstitutivni narod, nego samo Hrvate i Bošnjake, suprotno izričitim odredbama Ustava Federacije BiH. Također Ustav HNK u tekstu na hrvatskom jeziku i Ustav ZHK i Ustav Posavskog kantona propisuju ‘bošnjački’ jezik kao jedan od službenih jezika, a također ne propisuju srpski jezik kao jedan od tri službena jezika u Federaciji BiH”, rekla je Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH

Pravni zastupnik premijera Federacije konstatuje da je ovo i tužan trenutak jer se dešava tako dugo nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Nedim Ademović ističe kako se ovime dokida mogućnost da se od manjine napravi nacionalna manjina.

“Presudom Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine napokon je srpski narod postao konstitutivan na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je u Federaciji bio zadnji bastijon odbrane multietničnosti od pluralnosti. Od danas od objave ove presude ćirilica i srpski narod su konstitutivni.”

Odluke suda su obavezujuće međutim ostaje pitanje da li će one biti provedene jer su prethodni pokušaji promjene Ustava HNK propali zbog opstrukcija HDZ-a.

“Ovo je veliki dan s obzirom da su ispravljene diskriminatorske odredbe Ustava Hercegovačko-neretvanjskog kantona. Ovo smatram velikim danom ne samo za građane srpske nacionalnosti u Hercegovačko-neretvanjskom kantonu već za sve građane Bosne i Hercegovine. Ako ima pravne države u HNK, onda će je biti u svakom dijelu Bosne i Hercegovine”, poručila je Vesna Sardžić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine HNK.

Zastupnici bošnjaka poručuju da je ovime spriječena daljnja rasprava o statusu bosanskog jezika.

“U verziji Ustava na hrvatskom jeziku odrednica ‘bošnjački jezik’ više neće stajati nego ‘bosanski jezik’. To je vrlo bitno da nam više niko ne može nekim pričama o pravopisu i tako dalje poturati naziv bosanskog jezika u našoj Bosni i Hercegovini”, izjavio je Ajman Šoše, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK.

Ustavni sud je naložio kantonalnim vlastima da u roku od šest mjeseci izvrše izmjene spornih članova. Pravni vakum će biti izbjegnut tako što će u prelaznom periodu biti primjenjivani amandmani 27, 28 i 29 na Ustav Federacije BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.