OHR: Pozdravljamo odluku Ustavnog suda FBiH

Vijesti 29. maj 201818:04 > 18:07
N1

Ured visokog predstavnika pozdravlja današnju presudu Ustavnog suda FBiH, saopćeno je danas iz ove institucije.

Presuda, podsjećamo, obavezuje skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da izmijene svoje ustave i usklade ih sa Ustavom FBiH, u dijelu koji treba da osigura punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda, srpskog i bosanskog jezika, te ćiriličnog pisma.

”Odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom se donose amandmani na Ustav FBiH u okviru šire provedbe odluke Ustavnog suda BiH o jednakopravnosti konstitutivnih naroda utvrdila je da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su službeni jezici FBiH bosanski, hrvatski i srpski, i da su službena pisma latinica i ćirilica. Kantoni imaju obavezu da usklade svoje ustave sa Ustavom Federacije BiH. Važno je da se neustavne odredbe u tri kantonalna ustava napokon usklade sa odgovarajućim odredbama Ustava FBiH.

Visoki predstavnik je više puta pozivao kantonalne vlasti da usklade svoje ustave sa Ustavom FBiH. “Pozivam kantonalne skupštine da provedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH bez odlaganja, što je ne samo ustavna obaveza nego i prijateljski gest dobre volje prema sugrađanima Srbima” poručio je visoki predstavnik”, saopćeno je iz OHR-a.

Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) donio je danas odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskom, Zapadno-hercegovačkom i Posavskom kantonu trebali konačno da postanu konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni sa ostala dva jezika i pismom.

Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu sa Ustavom FBiH pojedine odredbe ustava ova tri kantona, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog narod, srpskog jezika i ćirilice.

Sud je naložio skupštinama ova tri kantona da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih kantona, u skladu sa Ustavom FBiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku