Konaković: Želim biti premijer KS, od 1. juna sam na birou

Vijesti 29. maj 201818:42 > 18:49
N1

Elmedin Konaković, lider novog političkog subjekta Narod i pravda, za N1 je kazao da mu je politička ambicija da ponovo postane premijer Kantona Sarajevo nakon oktobarskih izbora, a ocijenio je kako će njegova stranka biti vodeća pri formiranju Skupštine Kantona Sarajevo.

“U Skupštini Kantona Sarajevo ćemo sigurno biti lideri, a prvo će biti Zakon o porijeklu imovine – moje i mojih kolega. Oni koji dokažu da su je zaradili zakonito, moći će sa nama koalirati. Oni koji ne mogu, a ima ih puno, nećemo sjedati za isti stol. Oni nisu partner s kojim se može praviti država”, izjavio je Konaković u Danu uživo na N1.

Na pitanje da li se ponovo vidi na poziciji premijera KS – Konaković je kazao:

“Vidim se ponovo, to je moja politička ambicija. Tamo su mi ostavili nedovršen posao, nisu nam dali da dovedemo u red ove bahate direktore javnih preduzeća. Niz je procesa u kojima su stranke procijenile da stranački poslušnici vrijede više od Vlade”, naveo je Konaković.

“Imat ćemo stabilan broj glasača. SDA će imati manji broj mandata. Kada bi glasali samo oni koje su oni zaposliti – to je respektabilan broj. Mi kao stranka pobjednik u KS ćemo birati s kim ćemo koalirati. SDA će morati odmoriti jedan mandat”, izjavio je bivši premijer KS.

Izjavio je da od 1. juna ide na biro za zapošljavanje.

“Ja ću svoje papire od Kantona imati za dva dana. Od 1. juna idem na biro. Ušteđevina koju imam i 300 KM od biroa bit će dovoljno do oktobra”, poručio je.

Narod i pravda se prijavila Centralnoj izbornoj komisiji za naredne izbore. Konaković je rekao da je bio na licu mjesta sa svojim saradnicima. Vjeruje da je potpredsjednica uradila dobar posao sa prijavom, iz CIK-a su rekli da je sve u redu – ali se čeka konačna informacija.

O ambicijama je govorio u Danu uživo na N1.

“Formalno ne postojimo ni dva mjeseca. Sakupili smo veliki broj članova pogotovo u Sarajevu. Van Sarajeva ide teže, jer se staromodno širimo. Nismo htjeli da ovlastimo ljude koje manje poznajemo. Po preporukama smo našli ozbiljne ljude u nekoliko gradova, sa kojima dijelimo iste moralne i etičke principe. Dosta smo putovali, vidjeli smo da je teže. Fokus ćemo staviti na Kanton Sarajevo. Mogu sigurno reći da smo broj jedan, najmlađa i najpotentnija stranka. Nekoliko hiljada ljudi se upisalo za mjesec dana. Imamo veliki broj pristalica u Kantonu Sarajevo”, izjavio je.

Kazao je i to da se nije pokajao zbog svojih postupaka – odnosno zbog odstupanja iz SDA.

“Moja dilema sada je zašto to nisam uradio godinu ranije. Ili nekoliko mjeseci ranije. Limitirani smo vremenom da se Narod i pravda proširi brže po BiH. Sve potvrđuje da je izlazak iz SDA bio opravdan, a neko ko želi da zaštititi kriminalce zbog jedinstva – nije naš cilj”, poručio je Konaković.

On je kazao da Narod i pravda ima detaljnu viziju ekonomskog razvoja i plan koji je kreirao Ekonomski savjet stranke koji, prema njegovim riječima, čini grupa mladih doktora nauka koji imaju “realan pristup ekonomiji”.

“Ovdje je problem što smo realni sektor opteretili nametima. Na korupciji gubimo milijardu KM u nametima i imamo problem sive ekonomije. Desetak milijardi leži u rukama stranačkih tajkuna. Kada se predsjednici stranaka utrkuju sa platama, jedan kaže 1.200, drugi 1.400 KM, sad će neko 1.600 – to nema smsila komentarisati. Nama je prebitan svaki račun. Uzet ćemo novac od ovih koji kradu, a rasteretiti realni sektor”, ispričao je Konaković u Danu uživo na N1.

Kako to namjeravaju izvesti?

“Mi smo se opredijelili da napravimo srednji put. Isključujemo građansko i nacionalno kao primarno. Primarno nam je zapošljavanje, obrazovanje i borba protiv korupcije”, kazao je.

Što se potencijalnih koalicionih partnera tiče Nezavisni blok i A-SDA su najkompatibilniji najprirodniji partneri, naveo je – a sa nekima će “koalirati u nuždi”.

Kazao je da u svim strankama ima dobrih ljudi, a u proteklom periodu je impresioniran hrabrošću nekih koji su pristupili Narodu i pravdi, dok su ga neki razočarali.

“Nisam mnogo poremetio odnose sa ljudima, ovo je politička utakmica, a rezultati će biti u oktobru”, izjavio je Konaković.

Poručuje da mu materijalni aspekt nije bitan – da jeste, imao bi svoju firmu.

“Došlo je vrijeme za nove priče. Ove stare, stranačke – malo da odmore”, rekao je, ali je i kometnarisao Šefika Džaferovića kao SDA-ovog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

“Šepić je hrabriji od kandidata koji se nećkaju”, rekao je istaknuvši da pri tom misli na SDP-ovog kandidata Denisa Bećirovića.

“Vidio sam šta SDP mašina može uraditi državi. Ne bih je palio. Šepić izgleda zdravo, spremno. Ima odlične konekcije sa ljudima iz Evrope, izgleda kao predsjednički kandidat. O Džaferoviću kao čovjeku mislim sve najbolje. Imao sam dobru saradnju s njim u SDA. Bio je zadužen da komentariše moj izlazak, ali halalim mu to”, ali je kazao da nije kalibar za Predsjedništvo BiH. 

Konaković je ocijenio da se favorizira Radončić, te da se “žrtvuju igrači poput Denisa Zvizdića”, koji je po njegovom mišljenju najspremniji.

“Da je SDA htjela da pobijedli stavili bi Amora Mašovića kao kandidata i imali bi 400.000 glasova sigurno”, kazao je.

Na koncu je poručio da “više voli biti lokalni sarajevski igrač koji radi svoj posao”.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku