MUP RS sebi dao prolaznu ocjenu, opozicija negoduje

Vijesti 29. maj 201819:54 > 19:58
N1

Pet teških ubistava, uz četiri ubistva, između ostalih su 613 krivičnih djela protiv života i tijela u 2017.godini.

Među njima nema definisanog krivičnog djela u slučaju stradanja Davida Dragičevića. Kvalifikaciju će dati Tužilaštvo, ponavljaju u MUP-u.

Hvale se da su u 2017.godini uspješno realizovali 70 akcija, desetine međunarodnih. Suzbijali su terorizam, pronalazili migrante, istraživali ratne zločine, čuvali javni red i mir, hapsili dilere.

“Sprovedeno je 15 operativnih akcija, jedna međunarodnog karaktera, za otkrivena krivična djela zloupotrebe opojnih droga 281, nadležnim tužilaštvima je podneseno 247 izvještaja protiv 350 lica. Najveće količine oduzetih opijata odnose se na oduzetu marihuanu oko 177, 9 kilograma”, kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

No, ima i kokaina na tržištu. Priznao je to direktor policije, odgovarajući na novinarsko pitanje koliko košta gram kokaina. Novinare je interesovalo i koliko pripadnika MUP-a radi kao obezbjeđenje u noćnim klubovima.

“Mi smo prije dvije-tri godine strogo zabranili našim policijskim službenicima da se pojavljuju i rade u noćnim klubovima. Bila je to ranije pojava, ali to je strogo zabranjeno”, poručio je Darko Ćulum, direktor policije RS.

Novinarka: “Koliko košta gram kokaina, prema procjenama na tržištu?”

“Ovog momenta ne znam mislim da je negdje preko 100 KM, zavisno od tržišta, od potražnje i ponude, mislim da je oko 100 KM, ranije je bio i više 200 KM, a sada mislim oko 100 KM.”

I pored prolazne ocjene koju su sami sebi dali u MUP-u RS, pozivajući se na statistiku, opozicija negoduje. Nezadovoljni su radom policije, smatraju da je narušeno povjerenje građana u organe reda, posebno nakon slučaja Dragičević.

Inače, anketni odbor NSRS formiran zbog ovog slučaja danas je odbacio prigovor SNSD-ovog člana Draga Kalabića, koji je ustvrdiio de je predsjednik Odbora Branislav Borenović prekršio pravilnik o radu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.