Bosić: Imate čitave regije koje ne plaćaju RTV taksu

Vijesti 30. maj 201812:12 > 12:15
N1

U Sarajevu se održava sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj poslanici razmatraju zahtjev poslanika SDS-a Mladena Bosića, Aleksandre Pandurević, Nenada Lalića i Momčila Novakovića za razmatranje, po hitnom postupku, Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH predviđeno je da se briše dio u kojem se RTV taksa definiše kao “taksa na posjedovanje radio ili TV prijemnika u domaćinstvu i kod pravnog lica” što znači ukidanje RTV takse i finansiranje iz budžeta države i entiteta.

Mladen Bosić je kazao da mu nije jasno zašto bi se bilo ko protivio ovakavom načinu finansiranja javnih servisa u BiH.

“Nudimo jednostavno rješenje, ali vidim da već na startu dolazi do blokade. Zašto bi neki građani plaćali taksu, a neki ne. Imate čitave regije koje ne plaćaju taksu”, kazao je Bosić, jedan od predlagača zakona.

“Dosadašnji način finansiranja Javnog RTV servisa BiH, odnosno enitetskih javnih RTV servisa nepravedan je sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se enitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse, odnosno različite sudske prakse”, navodi se u Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH.

“Pošto javni servisi nisu bili u službi svih građana nije opravdano da oni plaćaju njihov rad. Stoga prijedlog zakona predviđa da javni servis BHRT bude finansiran iz budžeta BiH, a da se entitetski RTV servisi finansiraju iz enitetskih budžeta”, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.