Sarajevo: Podržana kandidatura za trke Formule E

Vijesti 30. maj 201814:11 > 14:12
N1

Gradsko vijeće Grada Sarajeva danas je podržalo inicijativu da glavni grad BiH aplicira za zvaničnu kandidaturu za organizaciju trke Formule E.

Prethodno su gradonačelnik Abdulah Skaka i njegovi saradnici, kao i britanski poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, vodili višemjesečne intenzivne razgovore sa rukovodiocima Formule E (FE) u Londonu, koji su istakli da Sarajevo ima velike šanse za dobijanje licence za trku. Takvo razmišljanje temelje, između ostalog, na činjenici da je Sarajevo jedan od evropskih gradova za najviše zelene površine (prema istraživanju Leibniz instituta), a da je upravo ekološki faktor ideja vodilja Formule E, u kojoj se takmiče bolidi na elektirčni pogon.

Nakon što je Gradsko vijeće danas odobrilo nastavak procedure, naredni korak je potpisivanje ugovora između Grada Sarajeva i Formule E o izradi feasibility studije.

No, Gradsko vijeće bi trebalo odobriti i izdvajanje 100.000 eura za izradu studije, o čemu će se glasati na narednoj, moguće i vanrednoj sjednici. Izrada spomenutog dokumenta može se i naknadno platiti, nakon što tim Formule E napravi feasibility studiju.

Potpisivanje ugovora, u svakom slučaju, očekuje se u narednim danima, a nakon toga vrlo brzo će uslijediti i dolazak tehničkog tima iz sjedišta FE u Hammersmithu, London, koji će tri dana boraviti u Sarajevu i ispitati uslove za održavanje trke, odnosno utvrditi šta sve još treba uraditi kako bi glavni bh. grad napravio stazu optimalnu za utrku FE.

Bitno je navesti i da potpisivanje pomenutog ugovora automatski znači da je Sarajevo i zvanično kandidat za organizaciju trke Formule E. Ukoliko bi sama kandidatura urodila plodom u junu 2019. godine ulicama Sarajeva bolide Formule E voziće zvijezde poput Felipea Masse, Nicka Heidfelda, Sebastiana Buemija…

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.