Ujedinjeno razjedinjena ljevica

Vijesti 30. maj 201816:55 > 16:56
N1

Danas su Demokratska fronta i Građanski savez potpisali sporazum o saradnji. Dvije godine ranije, Emir Suljagić i Reuf Bajrović su napustili Demokratsku frontu i osnovali Građanski savez. Istakli su da ih je zajednički interes naveo na saradnju, a to je zaustaviti Milorada Dodika i Dragana Čovića. Tvrde da u saradnji ima mjesta i za SDP BiH.

Da su Emir Suljagić i Reuf Bajrović izbačeni iz DF-a, vijest koju je prenijela većina bh. medija u decembru 2015. godine. Predsjednik DF-a, Željko Komšić optužio ih je da mu orkestrirano montiraju laži. Danas, druga priča. Za istim stolom. U različitim strankama – ali, kažu, sa istim interesima.

Željko Komšić, predsjednik DF-a je kazao da ne zna da liće DF preživjeti, “ali znam da je ideja čista”.

“To šta smo, ko smo, kakvi smo, šta smo radili, nije razlog da ne izađemo na izbore zajedno. Šta će biti, hoće li što vi kažete DF preživjeti, ne znam, ako ne preživi onda nije ni zavrijedio da preživi, ja neću nad tim plakati, ali znam da je ideja čista”, rekao je Komšić.

A ideja je, između ostalog, sljedeća: zaustaviti Dodika i Čovića da, kako kažu, kroz Predsjedništvo Bosne i Hercegovine – odvedu državu u nestanak. Ko god da bude član Predsjedništva iz reda Bošnjaka – sam će, tvrde u DF-u i GS-u, biti nemoćan da to spriječi.

Nihad Čolpa, predsjednik GS-a, istakao je da su “Željko Komšić i Emir Suljagić pokazali da se ne plaše” svojih oponenata.

“Znate i gospodin Željko Komšić i Emir Suljagić i svi u ove dvije političke partije u proteklom svom političkom angažmanu pokazali su da se ne plaše i nećemo se plašiti iako je velika sila protiv nas Milorad Dodik i Dragan Čović sa svom infrastrukturom, parama i uticajem na državne institucije”, rekao je predsjednik GS-a.

Njihova poruka SDP-u je, prije svega, da razmisle. Jer ima još vremena za ujedinjenje. Ljevica, ljevici ne može biti neprijatelj, poručuje blok DF-GS. Slično razmišljanje i u SDP-u. No – da li su im međusobne uvrede, prepirke, sujete – ipak dugoročno stale na put?

Damir Mašić, politički direktor SDP-a, je podsjetio da je SDP predlagao saradnju između lijevo orijentiranih političkih stranaka.

“SDP je prije više od godinu, pa čak i dvije godine za početak predlagao ujedinjenje stranaka, to je odbijeno, pa smo predlagali koalicioni sporazum, i to je odbijeno. Nakon toga smo predlagali zajednički nastup na kraju se i od toga bilo odustalo ali kažem organi će se očitovati na svaki prijedlog kao i na taj. Ne vidimo neprijatelje, političke u lijevom i građanskom političkom spektru”, naglasio je Mašić.

Poziv za konačno ujedinjenje iz DF-a i GS-a otišao je ponovo i prema Našoj stranci. No, kao i SDP, i oni su fokusirani isključivo na vlastite kadrove i planove. Nakon brojnih osuda javnosti – zbog susreta njihovog predsjedničkog kandidata sa Zvonkom Vidovićem – sam Boriša Falatar se javno izvinio onima koje je taj susret uvrijedio. Danas – kuje planove za, kako kaže, bolje sutra.

Boriša Falatar je ukazao da će njegov fokus rada biti na privlačenju investicija u BiH.

“Ponudit ćemo politiku otvorene ruke koja želi dobro svima koji nama žele dobro koja će se koncentrirati na ekonomsku diplomaciju, koja će promovirati naše proizvode na stranim tržištima koja će privući investicije, privući fondove koja će geopolitičku situaciju koja se mijenja u svijetu iskoristiti na najbolji način”, naveo je kandidat Naše stranke za člana Predsjedništva BiH.

S druge strane – lider DF upozorava na implikacije odvojenih nastupa lijevih i građanskih stranaka.

Željko Komšić je upozorio na rasipanje glasova unutar lijevo orijentiranog glasačkog tijela.

“Može rezultirati rasipanjem glasova, može rezultirati zbunjivanjem naroda može rezultirati da kad se završe izbori 2018. Zapravo imate dvije politike koje su jako dobro definisane i čvrste, politika SNSD-a i HDZ-a a da na lijevoj strani političkog bloka imate potpuni razdor”, objasnio je Komšić.

Što nije, kaže Komšić dobro po građane – jer im se u odnosu na nacionalne stranke -gubi ozbiljan izbor. Stoga DF i GS sigurno idu sa zajedničkim listama na državnom i federalnom nivou. Još malo je ostalo za eventualno usaglašavanje s SDP-om i Našom strankom. Ili će se ipak nastaviti optužbe poput Suljagićeve upućene SDP-u – višak zadnjica – manjak stolica?

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.