"Generacijska šansa" na kojoj Sarajevo može profitirati

Vijesti 30. maj 201817:30 > 17:40
N1

Apsolvirana je prva prepreka da bi se događaj kao u Berlinu prije desetak dana mogao desiti u junu naredne godine u Sarajevu. Gradsko vijeće je ZA utrku Formule E. Naredni, veći, korak je izrada studije izvodljivosti. No, i prije nje ima mnogo posla s obzirom da Grad Sarajevo nema nadležnosti da bi sproveo sam u djelo takav događaj.

Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva je ukazao da postoje sporna pitanja u nastojanju da se provede ovaj projekat. 

“Ne raspolažemo cestovnom infrastrukturom ona je u domenu KS a općine imaju svoje lokalne ceste, tako da imamo tu par spornih i bitnih pitanja”, rekao je Gavrić.

Ta sporna pitanja zadatak su vijeća, za gradonačelnika, a onda bi trebalo da se ide u studiju izvodljivosti. Za nju je potrebno izdvojiti oko 100.000 eura. Ako i tu bude pozitivan odgovor onda tehnički i stručni kadar Formule E dolazi iz Londona u glavni bh. grad da provjeri potrebne preduslove.

Pokretač i zagovornik utrke Formule E u Sarajevu kaže da je riječ o šansi generacije.

Samir Cerić, poduzetnik je istakao da je ovaj projekat prilika da se “Sarajevo pozicionira na nivou svjetskih metropola”.

“Mi gledamo na ovo kao veoma bitan strateški projekat koji bi omogućio Sarajevu da se pozicionira na nivou svjetskih metropola poput New Yorka, Pariza, Rima”, kazao je poduzetnik bh. porijekla sa adresom u Londonu.

Cerić kaže da bi ova trka poboljšala kompletnu infrastrukturu grada Sarajeva.

Za Edisa Jašarevića, poznavaoca auto-moto sporta puno je pitanja koja prate potencijalnu utrku u glavnom bh. gradu.

Jašarević, bivši F1 komentator je ukazao na potrebne resurse za projekat kao što je Formula E.

“Nije samo staza u pitanju mora biti infrastruktura koja prati sve, gdje će se smjestiti timovi, turisti, pa cirkus kompletan. Ne govore uzalud da je to cirkus najbrži na svijetu, to je ogromna logistika”, objasnio je Jašarević.

Grad bi ,kaže, u slučaju održavanja utrke bio potpuno blokiran satima. No ti sati i dani bi Sarajevu i BiH donijeli veliko novčano bogatstvo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.