"Ovo je država i hrvatskog naroda, tako smo se dogovorili"

Vijesti 30. maj 201818:23 > 19:23
N1

Nama ne treba ničija zaštita, već razumijevanje, pa i kolega Srba i Bošnjaka. Pitanje je ko će to prije shvatiti. Ovo je država i hrvatskog naroda, tako smo se dogovorili, istakao je za N1 Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Lovrinović je istakao da je rasprava o izvještaju Evropske komisije o BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine završila. Objasnio je da se radi o informaciji koju zastupnici mogu samo primiti k znanju.

Izrazio je optimizam nakon što je skupština NATO-a usvojila deklaraciju kojom podstiče ostale države članice da pomognu BiH u stvaranju uslova za aktiviranje aktivacijskog plana.

“Ove godine bi trebalo biti značajnih pomaka u aktiviranju MAP-a”, rekao je Lovrinović.

Komentarisao je konstataciju Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH da je izvršen državni udar prilikom zaustavljanja migranata i izbjeglica na ulaz u HNK. Mektićevu konstataciju je okarakterisao kao “teškim riječima”.

“To su teške riječi bez argumentacije, govoriti o državnom udaru. Mislim da je gospodin ministar, ne uvažavajući prava i obaveze svih institucija, iznosio teške optužbe. O migrantima ćemo razgovarati na sjednici Parlamenta, ali ministra nema. Tražili smo njegovu nazočnost da nam objasni šta se dešava. Tražimo puno odgovora”, kazao je Lovrinović.

Naglasio je da “nije protiv humanitarne dimenzije” u slučaju dolaska migranata i izbjeglica u BiH.

Smatra da je Mektić stvorio probleme na dan kada su se migranti i izbjeglice trebale smjestiti u Salakovcu.

Naveo je da mora doći do izmjena Izbornog zakona i to u skladu sa presudama Ustavnog suda.

“Zakonsko rješenje će se morati naći. Mislim da će se i dalje razgovarati o mogućim rješenjima. Ovog trenutka ne znamo jasnu situaciju. Neprimjereno je da mijenjamo nešto što je iznimno važno dva ili tri mjeseca prije izbora”, objasnio je Lovrinović.

Ukazao je da početkom sljedećeg mjeseca HDZ BiH počinje sa predlaganjem kandidata za oošte izbore i da će oni biti poznati za desetak dana.

Upitan za razjedinjenost unutar političkih stranaka s hrvatskim predznakom, odgovorio je sljedeće:

“Nepotrebno je to”, naglasio je.

Objašnjavajući razloge za to, kazao je sljedeće:

“To je do onih koji ne žele poštovati pravila HNS-a. Mi pokušavamo kroz HNS dati odgovor svima oni koji pokušavaju da Hrvati nemaju svog legitimnog predstavnika. HNS nema mehanizme da nekog obaveže do neprimjerene stege. O našoj ugroženosti počinju govoriti posprdno i naši predstavnici”, objasnio je.

Ukazao je da je plan B HDZ-a BiH i “svaki drugi plan da Hrvati budu politički zastupljeni u BiH”.

Osvrnuo se i na razloge zbog kojih Milorad Dodik podržava HDZ BiH, a to je da nakon što se Bošnjaci “obračunaju sa Hrvatima, na redu su Srbi”.

“Ono što je izrekao na njemu osebujan način je istina”, rekao je i dodao:

“Nama ne treba ničija zaštita, već razumijevanje, pa i kolega Srba i Bošnjaka. Pitanje je ko će to prije shvatiti. Ovo je država i hrvatskog naroda, tako smo se dogovorili”, istakao je Lovrinović.

Smatra da se Srbima u tri kantona gdje HDZ BiH obnaša vlast treba omogućiti konstitutivnost, što znači i provođenje jučerašnje presude Ustavnog suda FBiH.

U konačnici je naveo da mu gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka, nije odgovorio na pitanje o nacionalnom sastavu gradske uprave.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.