Migranti – "prilika za promociju političkih partija"

Vijesti 30. maj 201818:49 > 19:06
N1

Dolazak velikog broja migranata mogao bi ugroziti sigurnosnu situaciju u kantonu, smatra Klub Hrvata u Skupštini HNK. Nezadovoljni zbog odluke o smještanju migranata u Salkovac koja je, kako smatraju, donesena bez konsultacija sa vlastima HNK traže vanrednu sjednicu, na kojoj će se raspravljati o sigurnosnoj situaciji.

Ilija Cvitanović, član Kluba Hrvata u Skupštini HNK (HDZ 1990) je ukazao na nepoznanice i nesnalaženje vlasti u BiH.

“Svi smo svjesni, i to jako dobro osjetimo da su građani uznemireni, uplašeni, da ne znaju ko su ljudi koji dolaze tu, zašto su došli tu, postoji li odluka Vijeća ministara ili ne postoji, imali smo jedno nenormalno nesnalaženje Vlade HNK i premijera Hercega oko zaustavljanja i nezaustavljanja i u kontekstu toga svega i ja sam dao doprinos na Klubu Hrvata da se održi vanredna sjednica”, rekao je Herceg.

Međutim, nije održana ni vanredna ali ni redovna sjednica koju su bojkotovali zastupnici iz Kluba Hrvata. Na sjednice, tvrde, neće dolaziti sve dok se na dnevni red ne uvrsti stanje sigurnosti. Iz Kluba Bošnjaka smatraju da stanje ne zahtjeva hitnost, da se previše potencira ugroženost i pitanje stanja sigurnosti.

Ajman Šoše, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini HNK, smatra da se bespotrebno “prevelika prašina diže”. 

“Mislim da se stvari preuveličavaju, zbog dolaska 270 ljudi, prevelika se prašina diže, bespotrebno se unosi nemir među stanovništvo”, kazao je Šoše.

Za njih je, više problematično pitanje imenovanja nezakonitog komesara Ilije Lasića, traže sudsku reakciju kako bi bio razriješen dužnosti. S druge strane, gradonačelnik Ljubo Bešlić smatra kako je MUP HNK u cijeloj priči oko migranata ostao van politike. Vjeruje da je cilj bio osigurati park za nesmetan dolazak predsjednika Turske, što se kako kaže radilo bez zakonskih uporišta.

Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, smatra da je Dragan Mektić izvršio državni udar.

“Ja kao gradonačelnik nikad nisam dobio dokument o migrantima u Mostaru, niti danas znam da su izbjeglice tu. Postavlja se pitanje kako i na koji način se donose odluke. I onda idu teške riječi, Mektić kaže da je državni udar, a on je napravio državni udar jer ako čitate Ustav Federacije da je sigurnosna situacija na području svake županije isključivo županijska nadležnost”, naveo je Bešlić.

A nakon neodržavanja sjednice Skupštine – jučer slična situacija i sa sjednicom Vlade HNK, koja nije održana zbog nedolaska ministara iz SDA. Kako saznajemo, tri ministra su bila odsutna zbog bolesti, pa su tražili da se sjednica Vlade odgodi zato što su na dnevnom redu tačke koje zahtijevaju politički konsenzus i dogovor. Međutim, kolegij nije održan.

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNK, je naglasio predizborni trenutak kao priliku “za neke politike”.

“Već duže vremena govorim da je ovo predizborno razdoblje prilika za neke politike da na neki način stvore dodatne probleme u odnosu na naše probleme u redovitom radu i poslovanju, ja se nadam da ćemo u idućem tjednu naći modus da nastavimo dalje raditi u ime onih koji su nas izabrali”, objasnio je.

Analitičari smatraju da je riječ o do sad neviđenom političkom teatru.

Husein Oručević, politolog je ukazao na to da političke partije nastoje promovirati sebe.

“Mislim da se ovdje radi o tipičnom modelu promocije partija u kome i jedna i druga pokušavaju na nečemu što uistinu nema nikakvog smisla da se o tome ne razgovara kupiti bodove”, kazao je Oručević.

I dok se animoziteti i politički apetiti, kako vjeruju analitičari, prelamaju preko leđa jedne od najranjivijih populacija na svijetu, rješenja nema ni na vidiku, stanje se dodatno usložnjava, a političke razmirice se sve više produbljuju.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.