Zorić: Vlasti samo deklarativno za spomenik ubijenoj djeci

Vijesti 31. maj 201810:11 > 10:16
N1

Grad koristi sve moguće izgovore u tom procesu kako bi se izbjeglo podizanje spomenika za 102 ubijene djece mada je deklarativno stav da nemaju ništa protiv. Imputira se potpuno netačna informacija kako roditelji ubijene djece žele da taj spomenik bude u centru Prijedora, kazao je za N1 aktivista Incijative "Jer me se tiče" Goran Zorić.

Obilježavanje Dana bijelih traka?

Ovo je šesti put da se masovno obilježava međunarodni Dan bijelih traka. Grad koristi sve moguće izgovore u tom procesu kako bi se izbjeglo podizanje spomenika za 102 ubijene djece mada je deklarativno stav da nemaju ništa protiv. Imputira se potpuno netačna informacija kako roditelji ubijene djece žele da taj spomenik bude u centru Prijedora. Mi smo, zajedno sa roditeljima, pokrenuli incijativu da most koji spaja stari grad i centar Prijedora bude memorijalni most. Mislim da je most kao simbol nečeg što spaja pravo mjesto za memorijal za 102 ubijene djece.

Da li će na današnjem događaju učestvovati neko od gradske vlasti?

Naravno da niko od zvaničnika koji imaju srpsko prezime ne dolazi na ovaj događaj. S druge strane dolaze predstavnici Bošnjaka koji nisu iz Prijedora. Ne znam da li nam političari i trebaju na tom skupu i kako su postaviti po tome. Tokom godina smo shvatili da su političari naši politički neprijatelji i da ih moramo natjerati da rade svoj posao i da se ponašaju u skladu osnovnih demokratskih principa i sa onime što zovemo konceptom pravde i prava.

Da li ste tokom godina bili izmanipulisani od vlasti?

Samo su se metode promijenila i naučili su da ne trebaju biti, da tako kažem, eksplicitni u svojim namjerama i dosta je to “umotanije”. Imali smo i 2013. godine, dosta se pisalo o tome, da je ova šetnja bila zabranjena.

Koliko takve političke izjave imaju uticaja na građane?

Ti su narativi potpuno odvojeni i ne dolazi do dodira, odnosno, do pokušaja uspostavljanja dijaloga, nekog zajedničkog narativa, koji bi bio zasnovan na činjenicama da nam se ovo više ne ponovi. Svako živi u svome dvorištu. Mi nismo još uvijek naučili kako da pričamo jedni sa drugima, nego pričamo svoju priču. Čini mi se da smo mi taj most koji spaja te narative. Zabrinjavajuće je što nema nikakvih dodira između tih narativa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.