Mektić: Tajni plan Sarajeva za migrante – to je glupost

Vijesti 31. maj 201811:58 > 12:01
N1

Operativni štab za pitanja migracija u BiH održao je sastanak na kojem se razgovaralo o aktivnostima i mjerama za suzbijanje nelegalnih migracija te zbrinjavanju migranata koje se nalaze na teritoriji BiH. Nakon sastanka, medijima se obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

“Dogovorili smo se da će štab zasjedati svakog četvrtka u 10 sati do 11:30 kada ćemo organizovati pres-konferenciju sve dok postoji zainteresovanost medija i javnosti. U BiH je u 2018. godini ušlo i registrovano 5.116 migranata, 4.526 je iskazalo namjeru za podnošenje azila, a zahtjev za azil podnijelo je 475 migranata za period 2018. godine”, kazao je Mektić, te dodao:

“Neki pričaju o 30, neki o 50, a neki o 60 hiljada. Špirić kaže da je to čuo od svojih kolega profesora, to je njemu relevantan podatak. Izuzetno dobre mjere dalo je upućivanje dodatnih snaga na granicu. Nakon što smo ih pozicionirali na području Višegrada, pritisak se povećao na Gacku i Bileći. Obavio sam razgovore sa FUP-om i nekim još agencijama, imam potvrdu da su spremni da daju još policijskih snaga”.

Kako je kazao, u toku ove godine 3.300 migranta je vraćeno sa granice BiH.

Mektić je istakao da je trenutno najviše ekonomskih migranata, iz Pakistana.

“Kada pratimo strukturu ovih migranata, najzastupljeniji su bili Sirijci, sa 30 posto. Sad se dešava obrt, povećava se broj ekonomskih migranta koji dolaze iz kriznih područja. Najviše u sturkturi trenutno je Pakistanaca. Na trećem mjestu je Iran. Imamo jedan ozibljan probleme sa Irancima. Srbija je ukinula vize državljanima Irana i sasvim legalno dolaze u Srbiju bez ikakvih problema, a nama ilegalno dolaze i idu prema zapadnoj Evropi”, pojasnio je ministar.

Mektić je na kraju svoga obraćanja medijima odbacio optužbe iz RS-a kako postoji “tajni plan iz Sarajeva” za naseljavanje migranata u ovom bh. entitetu. Također, kritikovao je i susjedne države zbog slanja migranata u BiH.

Sve ovo o nekom tajnom planu Sarajeva, o nasaljevanju 11 hiljada migranta na području RS je najobičnija glupost i izmišljotina. To jednostavno je nemoguće da se dogodi. Neće se ni dogoditi. Ja sam na štabu danas rekao da ne želim da se od ovog štaba krije jedan jedini migrant. Imamo informaciju da pojedine države prikazuju da imaju od početka ove godine od 100 do 300 migranta. Otkudi ih onda kod nas 5.000”, upitao je državni ministar sigurnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.