Nacrt zakona o zabrani pušenja " na čekanju"

Vijesti 31. maj 201814:11 > 16:46
N1

Vlada FBiH usvojila je Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Zakon predviđa zabranu pušenja na svim javnim mjestima, a kazne za kršenje od 250 - 15.000 KM.

Ako prođe parlamentarnu proceduru, ovaj zakon bi bio u skladu sa EU Direktivom o duhanskim proizvodima. Koliko će trebati da se ovaj zakon usvoji, niko od nadležnih ne zna.

“Mi čekamo da zapremimo sva mišljenja od kantona i federalnih institucija, kada to dobijemo i analiziramo ta mišljenja, sljedeći korak je da se zakon šalje prema Vladi FBiH, a mi u ovom trenutku ne možemo precizirati kada će to biti”, kazao je Zlatan Peršić PR Federalnog ministarstva zdravstva.

Inicijativa “Klima Bez Dima”, pokrenuta je u okviru projekta “Smanjenje faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini”, a u cilju podrške i promocije ambijenta bez duhanskog dima u ugostiteljskim objektima u BiH.

“Inicijativa “Klima bez dima” pokrenuta je u aprilu 2018., a glavni cilj jeste promocija je objekata koji jesu bez duhanskog dima. Ti objekti su zanimljivi jer su sami vlasnici zabranili duhanski dim i samim tim zaštitili zdravlje svojih klijenata i uposlenika”, naglasila je Ediba Čutuna, Udruženje PROI.

Današnji skup iskorišten je kao prilika da se ukaže na štetnost duhanskog dima za zdravlje stanovnika BiH, a apelirano je i na podizanje nivoa svijesti u vezi s tim. Prema podacima zdravstvene statistike FBiH, puši gotovo svaki drugi čovjek, zabilježeno je 44% stalnih pušača među odraslim stanovništvom. Građani kažu, lični izbor koji ipak treba imati ograničenja.

ANKETA:

– “Mislim da će stupiti na snagu ali da se građani neće pridržavati, to je osobni izbor ljudi, mada štetan ali eto.”

– “Treba raditi na tome…”

– “Mislim da bismo trebali poštovati osnovna pravila, pušenje u zatvorenom prostoru, pušenje pred djecom, ja se sjećam kad sam bila mala, svi oko mene su pušili!”

Ako se zakon usvoji, pušenje će biti zabranjeno u zatvorenim javnim prostorima, radnim mjestima, javnim skupovima, javnom prevozu. Oni koju zagovaraju usvajanje smatraju kako će se ovim zakonom zaštititi zdravlje građana i smanjiti frekvencija bolesti koje uzrokuje duhanski dim.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.