Ambasada: Status BiH kao države nije stvar nečijeg mišljenja

Vijesti 31. maj 201815:49 > 16:05
Ambasada SAD u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je jučer u Beogradu da bi Republika Srpska i Srbija u ovom vijeku trebalo da postanu jedna teritorijalna zajednica.

Dodik je na predavanju studentima Fakulteta političkih nauka rekao da zna da će zbog tog stava, koji ne govori prvi put, biti oštrih reakcija iz Sarajeva.

Mi u ovom vijeku treba da završimo kao Republika Srpska i Srbija, objedinjeni u jednoj teritorijalnoj zajednici”, rekao je Dodik, što je pozdravljeno burnim aplauzom.

Na upit N1 o ovim izjavama Dodika, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH su odgovorili:

“Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, naveli su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Dodaju da su Dejtonskim mirovnim sporazumom uspostavljena dva entiteta i date su im određene nadležnosti.

“Istovremeno, Dejtonski mirovni sporazum jasno je istakao da entiteti i njihove nadležnosti postoje samo kao dio unutrašnje organizacije BiH. Status Bosne i Hercegovine kao države nije stvar nečijeg mišljenja, već je to činjenica ustanovljena međunarodnim pravom”, naveli su za N1 iz Ambasade SAD.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.