GV Grada Sarajeva zabranjuje seksualno uznemiravanje

Vijesti 31. maj 201816:23 > 16:30
N1

Nakon Općinskog vijeća Stari Grad, Gradsko vijeće Grada Sarajeva postalo je drugo zakonodavno tijelo u Bosni i Hercegovini koje je izmjenama etičkog kodeksa uvelo sankcije za seksualno uznemiravanje u svojim redovima.

“Nažalost, još uvijek se u radnom okruženju prihvatljivim smatraju oblici ponašanja kao što su: verbalni i fizički prijedlozi seksualne naravi, šale, aluzije ili gestikulacije koje su spolne prirode, zahtijevanje spolnog odnosa ili seksualnih usluga, širenje glasina seksualne naravi te neželjeni fizički kontakti i nasrtaji. Prihvatljivim se smatraju iz razloga što za njih dosad nisu predviđane sankcije kodeksima ponašanja. Nadamo se da će i ostali organi i institucije, ali i drugi poslodavci slijediti primjer Grada Sarajeva, i na ovaj način pružiti zaštitu od seksualnog uznemiravan ja svima kojima je ona potrebna”,objasnila je autorica inicijative Jasmina Mršo.

Uvođenje sankcija u Gradskom vijeću predložio je predsjednik Kluba gradskih vijećnika Naše stranke Vibor Handžić, koji smatra da zakonodavni organi trebaju da budu primjer dobre prakse i sigurnog radnog okruženja.

“Kada želite promjene, morate prvo krenuti od sebe. Iako su, nažalost, seksualnom uznemiravanju mnogo više izložene moje kolegice, ove izmjene i dopune Kodeksa štite svakoga, jer spolni i rodni identitet nadilazi sve razlike i podjele, a njegova nepovredivost nam je zajednički interes. Ovo potvrđuje i činjenica da je Gradsko vijeće jučer jednoglasno usvojilo ovaj prijedlog, što mene lično čini izrazito ponosnim”, zaključio je gradski vijećnik Vibor Handžić”, zaključio je gradski vijećnik Vibor Handžić.

Na prijedloge vijećnica i zastupnica Naše stranke ista inicijativa je podnijeta u svim zakonodavnim tijelima u kojima Naša stranka ima svoje članice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.