Da li je zagađenje vode cijena razvoja turizma na Bjelašnici

Vijesti 31. maj 201816:21 > 16:37
N1

Babin do na Bjelašnici već duže vrijeme pretvoren je u gradilište. Iz godine u godinu niču nove zgrade, a zelene površine nestaju pod betonom. Građevinski radovi na ovoj olimpijskoj planini izvodit će se i ovog ljeta.

Sve je dio urbanističkog projekta gradnje Općine Trnovo, kojim je planirana gradnja više sadržaja na samom ulazu u zonu Babinog dola. Novi apartmani i hoteli, trebali bi poboljšati smještajne kapacitete na olimpijskoj planini, a sve ciljem privlačenja turista, najavljivali su ranije iz Općine Trnovo.

Ekolozi ipak upozoravaju na posljedice prekomjerne gradnje. Zbog osjetljivosti područja naselje na Bjelašnici moralo bi imati okolišnu dozvolu I studiju utjecaja na okoliš.

Anes Podić iz “Eko akcije” upozorava na moguće onečišćenje vode na spomenutom području.

“Prema istraživanjima koja su rađena 60-ih godina i 2010. godine, voda putuje s platoa do naših izvorišta šest do 13 dana. Na tom putu voda će biti vrlo malo prečišćena prirodnim putem. Znači sve bakterije koje se proliju gore, virusi, protozoe, da ne govorim o hemijskim zagađivačima dolaze do novih izvorišta pitke vode”, rekao je Podić

U Općini Trnovo nije bilo odgovora na upite o novoj gradnji na Bjelašnici. Uporedo s njom traju i radovi na poboljšanju skijališta. Tokom prošle godine počela su veća ulaganja, kažu u preduzeću ZOI ‘84. Godinu nakon u funkciji su novoizgrađeni šestosjed i četverosjed, kojima je uduplan prijevoz do vrha Bjelašnice. Planina je dobila i sistem vještačkog osnježivanja.

Adis Mušinović iz ZOI ‘84 smatra da je ovo preduzeću skijašima pružilo “vrhunski ugođaj” tokom posljednje zimske turističke sezone.

“Mogli smo vidjeti da smo postigli ono što smo planirali samim projektom, da smo produžili zimsku turističku sezonu i obezbijedili vrhunski ugođaj skijašima, odnosno staze s dovoljnim količinama snijega”, istakao je Mušinović.

U sve je uloženo oko 20 miliona maraka, kažu u ZOI-ju. I dodaju kako je izgrađeno i vještačko jezero zapremine 40 hiljada kubnih metara. Voda je dovedena iz vodovoda Hojta Bjelašnica. Ono što je u planu za ovo ljeto jeste sanacija skijaških staza.

Mušinović je najavio i nove projekte ZOI ‘84.

“Ulazimo u projekat izgradnje drenažnih sistema i hidrosjetve. Time ćemo staviti tačku na problem s kojim se Bjelašnica suočava svo vrijeme, a to je kamen koji se javlja na stazama koji je smetnja skijašima i koji predstavlja problem za vrhunski ugođaj, koji bi trebali pružiti gostima”, objasnio je Mušinović.

Bjelašnica kao zimski olimpijski centar treba se praviti po uzoru na druge centre, planski i uz procjenu utjecaja na okoliš ističe Podić. Od trenutne gradnje na Bjelašnici, koristi će kaže Podić imati građevinski lobiji i općina koja ubere male prihode. Građani, dodaje, mogu samo dobiti trajno zagađenje vode.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.