Rhodes: Nakon Jevreja, označeni za istrebljenje u Bosni

Vijesti 31. maj 201816:59 > 17:17
N1

Brojni su gradovi u Bosni i Hercegovini i svijetu koji su obilježili Dan bijelih traka. Simbolične bijele trake su dijeljene u Mostaru, Tuzli i Zenici, a u Škotskoj i Velikoj Britaniji su održane prigodne manifestacije kao i prethodnih godina.

Šejla Bašić, kustosica Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida, istaknula je da su na simboličan način željeli obilježiti godišnjicu stradanja nesrpskog stanovništva u Prijedoru.

“Danas na simboličan način dijelimo bijele trake građanima Sarajeva kao i u Muzeju. Moram istaknuti da je u Prijedoru za vrijeme ovog strašnog zločina ubijeno preko 3000 civila među kojima je 102 djece”, kazala je Bašić.

Građani Sarajeva, ali i turisti danas su u znak sjećanja vezali bijele trake.

Turistkinja iz Švicarske je kazala da nije znala za ovu akciju.

“Nismo znali za ovu akciju, ali znamo za ratna dešavanja ovdje”, rekla je.

Još jedan turista, također iz Švicarske, ukazao je kako je čuo o žrtvama rata.

“Ovo je za nas kulturološko putovanje. Čuli smo mnogo o žrtvama rata i to je veoma impresivno”, kazao je.

Sarajlije su ukazale kako se sa velikim žaljenjem i tugom prisjećaju dana kada je veliki broj Prijedorčana izgubio život.

“Znate šta, svi mi koji smo bili tu i preživjeli to ne možemo ni pričati o tome”, naglasil je jedna građanka Sarajeva.

“Mislim da bi se trebala javno širiti svijest o tome”, mišljenja je Sarajlija.

Prva članica Doma lordova porijeklom iz Bosne i Hercegovine Arminka Helić, novinarka Mandy Rhodes su se preko društvenih mreža prisjetile Prijedora. Prigodno sjećanje je održano i u škotskom parlamentu.

“Danas je dan bijelih traka u BiH i Škotskoj, godišnjica početka etničkog čišćenja u gradu Prijedoru”, rekla je Helić.

“Privilegovana sam i pomalo prestrašena što ću biti uz škotsku delegaciju koja putuje u Srebrenicu u nedjelju”, naglasila je Rhodes.

“Samo 50 godina nakon što su Nacisti naredili Jevrejima da nose žutu Davidovu zvijezdu, pripadnici etničke ili religijske grupe ponovo su označeni za istrebljenje, ovog puta u Bosni”, ukazala je Lorna Hood, predsjedavajuća Fondacije “Sjećanje na Srebrenicu” iz Škotske.

Učenici nekolicine škola u Škotskoj će zahvaljujući aktivnostima udruženja “Sjećanje na Srebrenicu” u narednom periodu učiti o dešavanjima u Bosni i Hercegovini tokom posljednjeg rata. Nastavnici koji će držati ovu nastavu će uz pomoć historičara proći poseban pripremni kurs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.