Zadar: Krijumčar još uvijek u bijegu, brojne reakcije

Vijesti 31. maj 201817:37 > 19:16
N1

Oglušio se na policijska upozorenja, dvaput probio blokadu, a postoji osnovana sumnja i da je kombijem krenuo na policijske službenike. Krijumčar je tijekom opasne vožnje ozlijedio sedmero migranata, a u pucnjavi je ranjeno dvoje malodobne djece.

“Teže je ozlijeđeno dvoje djece koji se nalaze na liječenju u zadarskoj bolnici, oni su oboje rođeni 2006. godine, imaju prema izvješću liječnika, teške tjelesne ozljede, ali su prema našim informacijama stabilno”, kazao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.

U kombiju se nalazilo 29 osoba, od toga 15 maloljetnika, uglavnom iz Iraka i Afganistana. Nakon njihovog ilegalnog prelaska granice s Bosnom i Hercegovinom policija je na vozilo zapucala u Donjem Srbu.

“Ugroženi su bili životi policijskih službenika, a u tom trenutku nismo znali, radi se o vozilu zatvorenog tipa, furgon, jednostavno nismo mogli znati tko je i što se nalazi unutra”, istakao je Anton Dražina, Načelnik PU zadarske.

No sindikat policije tvrdi da su spašavali živote – migranata.

“Zakonom su propisane policijske ovlasti koje su – što je i činjenica koja je ovaj puta i nedvojbeno utvrđena da su policijski službenici postupili u krajnjoj nuždi odbijajući napad na sebe, ali što je najbitnije, spašavajući živote i samih migranata koji su zadobili ozljede od sulude vožnje bezdušnog kriminalca za kojeg su djeca i njihovi roditelji bili samo paketi na kojima će dobro zaraditi”, piše u saopštenju Sindikata policije.

U Centru za mirovne studije zgroženi su postupkom policije

“Ljudi gube živote na različite načine i nasilje hrvatske policije na granicama je već dokumentirano više puta, evidentno je, o tome se govori gotovo svakodnevno, dakle, u pograničnim područjima BiH i Srbije izbjeglice svjedoče o tom sve brutalnijem policijskom nasilju koje dolazi s hrvatske strane”, kazala je Emina Bužinkić, Centar za mirovne studije.

Krijumčar je još uvijek u bijegu, a policija intenzivno traga za njim, u potragu su uključeni i psi tragači. Vozio je kombi austrijskih registarskih oznaka, ali vjeruje se da je krijumčar državljanin Bosne i Hercegovine. Migranti su zatražili azil, a do kraja dana bi trebali biti smješteni najvjerojatnije u zagrebački Porin.

“Pa prvo, jako mi je žao za taj incident. Hrvatska policija štiti hrvatske granice od nezakonitih migracija. Dobio sam inicijalno informaciju od ministra Božinovića. Izražavam žaljenje prije svega zbog ranjavanja dvoje malodobne djece, mislim da je to jako loše”, istakao je Andrej plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

I državni odvjetnik komentirao je rad i posljednji potez hrvatskih policajaca.

“Danonoćno čuvaju tu granicu i rade tamo i sigurno da takvi događaji dodatno pojačavaju težinu njihovog ionako stresnog posla”, naglasio je Dražen Jelenić, Glavni državni odvjetnik.

Ranjenog dječaka metak je pogodio u lice, on je opreriran i smješten na odjel intenzivne njege, a djevojčica se oporavlja od ogrebotine na obrazu zadobivenu također metkom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.