Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-Bedr

Vijesti 31. maj 201822:21 > 22:23
Anadolija

Muslimani u Bosni i Hercegovini i regiji večeras obilježavaju 17. noć mjeseca ramazana, poznatu još i kao Noć bitke na Bedru ili Lejletu-l-Bedr.

U glavnom gradu BiH, Sarajevu tim povodom će biti organiziran prigodan program u Sultan Fatihovoj, poznatijoj kao Carevoj džamiji.

U skladu s tradicijom, ova noć, kojom se obilježava jedan od najznačajnijih događaja u historiji islama, prigodnim programima će biti obilježena i u drugim džematima širom BiH.

Druge godine po preseljenju (hidžri) poslanika Muhammeda iz Mekke u Medinu, odnosno 624. godine, na obroncima Bedra dogodila se prva velika bitka u historiji islama.

Idolopoklonici iz Meke, iako su bili tri puta brojniji, poraženi su na Bedru i to je jedna od najvećih pobjeda muslimana u historiji.

Ova pobjeda je potvrdila zajednicu vjernika iz Medine kao važan i snažan faktor s kojim moraju računati svi stanovnici Arabijskog poluotoka.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.