Burna rasprava u studiju N1: Državna imovina posvađala goste

Vijesti 01. jun 201821:26 > 22:05
N1

U emisiji Crvena linija na N1 tematizovalo se upravljanje državnom imovinom BiH u Hrvatskoj.

Gosti Vlade Marića su bili, Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu BiH, Marina Šunjerga, novinarka Večernjeg lista iz Zagreba, te Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba iz regije i narodni zastupnik, koji su učestvovali u burnoj raspravi koja je nekoliko puta izlazila van okvira teme o kojoj se govorilo.

“Koriguje se markiranje granica, a da se pitanje elektrana ne riješiu kao pitanje iz Aneksa G. On podrazumijeva povrat imovine između BiH i Srbije. RS je ostvarila svu svoju imovinu. Ušla je u posjed bh. firmi pod kćerkama firmama, jer jer svaka velika bh. firma dobila kćerku firmu na Palama i Istočnom Sarajevu, da je ušla u posjed imovine Energoinvesta, UNIS-a, Šipada, Energopetrola, sve to upućuje da je potreban trilateralni sporazum između BiH, Srbije i Hrvatske”, poručio je Cero.

“Treba preispitati Sporazum o specijalnim paralelnim odnosima Srbije i Republike Srpske. Utemeljen je u Dejtonu. Tu je i nastala Dejtonska BiH”, kazao je Linta, na što je Cero poručio:

“On je diskrimintatoran. Imovina je pitanje odnosa dvije suverene države, ovdje je diskriminatoran. U Dejtonu pravo sukcesivnih odnosa isključuje diskriminaciju. O imovini govorim”, poručio je Cero.

“Diskriminacija je pola miliona protjeranih Srba. 20.000 porodica nisu vraćeni”, rekao je Linta.

Cero: Nije tačno.
Linta: Nemojte molim vas. Oduzeti su i poslovni prostori.

“A šta gospodine Linta ako se dokaže da u Bosni nije bio građanski rat nego agresija, što dokazuju presude u Hagu. Ako se predmet protiv Stanišića i Simatovića dokaže da je Srbija bila involvirana u rat u BiH. Dejton je svoj koncept temeljio na krivoj percepciji rata u BiH. Šta ako se dokaže da su susjedne zemlje učestvovale u udruženom zločinaćkom poduhvatu, u destrukciji BiH”, kazao je Cero.

Linta odgovara:

“Ovo je lažna i besmislena teza bošnjačke političke, intelektualne i vjerske elite da je Srbija i Srbi izvršili agresiju. Glavni krivac je ekstremna politika Alije Izetbegovića i SDA”.

“Šta su haške presude”, pitao je onda Cero, na što je gost iz Srbije kazao:

“Politički sud par excellance”, odgovorio je Linta.

“Gospodin Linta ne priznaje međunarodno pravo, presude. Za njega je lako iskriviti teze. Razumijem što je govorio da je Hrvatska prva počela sa oduzimanjem imovine, što nije istina”, kazala je gošća iz Zagreba Marina Šunjerga.

Hrvatski sabor donio Zakon o upravljanju državnom imovinom. Zakon omogućava stavljanje u funkciju nekretnina za koje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi.

U pitanju su nekretnine koje su i dalje predmet sukcesije između država SFRJ. Usvajanje zakona izazvalo je oštre reakcije u BiH jer se procjenjuje da se na području Hrvatske nalazi imovina bh. kompanija i građana, uglavnom hoteli i odmarališta, vrijedna najmanje deset milijardi eura bez kojih bi država BiH u budućnosti mogla ostati.

I iz Srbije stiže oštra ocjena, ovaj hrvatski zakon je završni čin otimanja srbijanske imovine.

U videu je snimak cijele emisije, a žestoku raspravu pogledajte od 32. minute videa.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.