Bjelašnica postala veliko gradilište, ekolozi upozoravaju

Vijesti 02. jun 201812:52 > 12:54
N1

Nakon što je prošle godine na mjestu sankališta u Babinom dolu na Bjelašnici napravljen niz zgrada sa apartmanima, gradnja novih objekata u blizini skijaških staza se nastavlja. Ekolozi i ljubitelji prirode upozoravaju na uništavanje prirodnog blaga.

Babin do na Bjelašnici već duže vrijeme pretvoren je u gradilište. Iz godine u godinu niču nove zgrade, a zelene površine nestaju pod betonom. Građevinski radovi na ovoj olimpijskoj planini izvodit će se i ovog ljeta.

Sve je dio urbanističkog projekta gradnje Općine Trnovo, kojim je planirana gradnja više sadržaja na samom ulazu u zonu Babinog dola. Novi apartmani i hoteli, trebali bi poboljšati smještajne kapacitete na olimpijskoj planini, a sve ciljem privlačenja turista, najavljivali su ranije iz Općine Trnovo.

Ekolozi ipak upozoravaju na posljedice prekomjerne gradnje. Zbog osjetljivosti područja naselje na Bjelašnici moralo bi imati okolišnu dozvolu i studiju utjecaja na okoliš.

“Prema istraživanjima koja su rađena 60-tih godina i 2010. godine voda putuje s platoa do naših izvorišta 6 do 13 dana. Na tom putu voda će biti vrlo malo prečišćena prirodnim putem znači sve bakterije koje se proliju gore, virusi, protozoe, da ne govorim o hemijskim zagađivačima dolaze do novih izvorišta pitke vode”, kaže Anes Podić iz Udruženja Eko akcija.

U Općini Trnovo nije bilo odgovora na upite o novoj gradnji na Bjelašnici. Uporedo s njom traju i radovi na poboljšanju skijališta. Tokom prošle godine počela su veća ulaganja, kažu u preduzeću ZOI ‘84. Godinu nakon u funkciji su novoizgrađeni šestosjed i četverosjed, kojima je uduplan prijevoz do vrha Bjelašnice. Planina je dobila i sistem vještačkog osnježivanja.

“Mogli smo vidjeti da smo postigli ono što smo planirali samim projektom, da smo produžili zimsku turističku sezonu i obezbijedili vrhunski ugođaj skijašima, odnosno staze s dovoljnim količinama snijega”, navodi Adis Mušinović iz ZOI'84. 

U sve je uloženo oko 20 miliona KM, kažu u ZOI-ju. i dodaju kako je izgrađeno i vještačko jezero zapremine 40 hiljada kubnih metara. Voda je dovedena iz vodovoda Hojta Bjelašnica. Ono što je u planu za ovo ljeto jeste sanacija skijaških staza.

“Ulazimo u projekat izgradnje drenažnih sistema i hidrosjetve. Time ćemo staviti tačku na problem s kojim se Bjlešnica suočava svo vrijeme, a to je kamen koji se javlja na stazama koji je smetnja skijašima i koji predstavlja problem za vrhunski ugođaj, koji bi trebali pružiti gostima”, pojašnja Mušinović.

Planiran je i početak sanacije staklene kuće na vrhu Bjelašnice.

“Imat ćemo jedinstven restoran-vidikovac na visinskoj koti od 2067 metara što će biti jedinstveno za region JI Evrope. Vidikovac na terasi na samom vrhu Bjelašnice i kružni restoran na prvom spratu objekta, što će značajno pomoći i razvoju turizma ali i poslovanju KJP ZOI '84”, naveo je Mušinović.

Bjelašnica kao zimski olimpijski centar treba se praviti po uzoru na druge centre, planski i uz procjenu utjecaja na okoliš ističe Podić. Od trenutne gradnje na Bjelašnici, koristi će kaže Podić imati građevinski lobiji i općina koja ubere male prihode. Građani , dodaje, mogu samo dobiti trajno zagađenje vode.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.