Pionirska dolina Sarajevo se sprema za nove stanovnike

Vijesti 02. jun 201815:57 > 18:59
N1

Novi stanovnici uskoro bi se trebali useliti u Pionirsku dolinu u Sarajevu. Zoološki vrt je u proteklih nekoliko godina nabavio nove životinjske vrste, uskoro bi se trebali useliti i novi stanovnici.

Pionirska dolina u kandidatskom je statusu za punopravno članstvo u Europskoj Uniji zooloških vrtova. Ove godine s partnerima iz EU u planu je nabavka novih životinjskih vrsta.

“Mi se sad trenutno trudimo s onim koliko imamo finansijskih sredstava da to bude što bolje, da bude čisto, da bude hortikulturno uređeno. Da nešto novih životinja nabavimo, ali nadam se da ćemo i mi doć na red za kapitalna ulaganja kako bi konačno imali jedan mali urbani zoološki vrt u Sarajevu koji će bit zanimljiv i našim posjetiocima i turistima koji dođu u obilazak grada”, pojasnio je Vedad Škapur, rukovodioc RZC Pionirska dolina.

Danas je dom lemurima, merkatima, zmijama, medvjedima i drugim životinjama.

U posljednjih nekoliko godina Pionirska dolina u Sarajevu nabavila je nekoliko novih vrsta među kojima je i afrički lav, a za naredni period najavljena je nabavka i novih vrsta među kojima je bengalski tigar.

Kroz godine i obogaćivanje sadržaja, raste i broj posjetilaca, navode iz rukovodstva. Ipak obilasci životinja najdraži su onim najmlađim.

Zabilježili smo razgovor između oca i sina:

Tata: Koje su sve bile životinje?
Dijete: Magarac.
Tata: I šta još?
Dijete: I kengura malog.
Tata: Šta idemo sad da gledamo?
Dijete: Majmune.

Grupa Makaki majmuna u Sarajevo je stigla 2015. godine. Dvije godine prije, pionirska dolina postala je dom već poznatom lavu i njegovoj partnerici. Ove godine, među ostalim prinovama, tu su i mladunčadi lemura – posebno zanimljivi za posjetioce.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.