Cvitanović: Gospodo, nemojte se igrati s BiH

Vijesti 03. jun 201808:28 > 08:30
HDZ 1990

Diana Zelenika, aktuelna zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, bit će kandidatkinja Hrvatske demokratske stranke 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda na predstojećim općim izborima koji će se održati u listopadu ove godine.

Dugogodišnja političarka, a po profesiji ljekar, bila je prvi favorit stranačkog predsjednika Ilije Cvitanovića s obzirom na njezin rad i angažman u državnom Parlamentu te doprinos unutar HDZ-a 1990.

U svom govoru nakon sjednice, za njih nema značajnijeg pitanja od pitanja položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

“Nažalost, potvrdilo se ono na što već godinama ukazujemo i govorimo, Hrvatskom narodnom saboru oduzeli su temeljnu ulogu zbog kojeg smo ga utemeljili i njegov rad obnovili 2011. godine. Hrvatski narodni sabor su gospoda pretvorili u društvo jedne osobe, u kojem nikada nije bilo iskrenih i otvorenih razgovora o poziciji i položaju hrvatskog naroda u BiH. Budući da sam osobno sudjelovao u radu HNS-a, uopće se ne čudim ovakvom njegovom radu, jer je služio isključivo i jedino za ostvarenje osobnih i stranačkih ciljeva, isključivo Dragana Čovića i HDZ BiH. Zbog takvog odnosa unutar HNS-u, mi nismo niti jednog trenutka dvojili da kao stranka moramo ponuditi drugačiji put, odgovorniju i časniju politiku. Siguran sam da će doći vrijeme kada će Hrvatski Narodni Sabor biti uistinu ono sto hrvatski narod od njega očekuje, krovna nadstranačka institucija hrvatskog naroda koja će okupljati, a ne biti sredstvo manipulacije”, naveo je Cvitanović.

Pozvao je katoličku crkvu “da prepozna trenutak i potrebnu mijenjanja stanja ili neka jasno kažu da podupiru postojeće stanje”.

“Želim također danas sa ovog mjesta u svoje osobno ime, u ime svojih suradnika i koalicijskih partnera uputiti vrlo jasnu poruku, najodgovornijim ljudima Republike Hrvatske. Predsjednice Republike Hrvatske, gospođo Grabar Kitarović, premjeru Republike Hrvatske, gospodine Plenković, molimo Vas i pozivamo Vas, nemojte ignorirati i zanemarivati 56.782 Hrvatica i Hrvata koji se ne slažu sa politikom HDZ BiH. Tragično je, da nikada u Vašim istupima bilo u Bosni i Hercegovini, bilo u Hrvatskoj niste spomenuli da postoje i neke druge stranke koje brinu za položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, također je tragično da je Vaš jedini izvor informiranja o položaju nas Hrvata u Bosni i Hercegovini, upravo ona politika koja je raselila i iz Bosne i Hercegovine protjerala više hrvatskih obitelji nego sve ratne strahote 90-tih godina”, poručio je Cvitanović.

Uputio je poziv i međunarodnoj zajednici.

“Ukoliko niste spremni takvoj politici kazati dosta, izravno ste suodgovorni za egzodus, nepotizam i sva druga zla koja nam se događaju pod vodstvom HDZ BiH. Stoga od Vas očekujemo, da uvažite činjenice, te da jednako poštujete i one Hrvate koji nisu glasovali za HDZ BiH, kao i one koji su njihovi glasači. To je Vaša ljudska, ali i politička odgovornost. Želim, također vrlo jasno pozvati međunarodnu zajednicu i njenen predstavnike, čija je odgovornost za današnje stanje vrlo velika, iskoristite Vaše ovlasti, omogućite nam kao narodu da možemo birati svoje predstavnike u najviša tijela ove države, zaustavite sve one koji bi željeli da stave znak jednakosti između naših prava i onoliko koliko nas ima, ova država može i mora opstati isključivo i jedino na principima jednakopravnosti njenih konstitutivnih naroda, i zajamčenim pravima svakog građana. Svako drugačije eksperimentiranje ovu državu vodi u neizvjesnost”, naveo je predsjednik HDZ-a 1990.

Na poseban način, kako je kazao, želi vrlo jasno poručiti prestavnicima bošnjačkih političkih stranaka i elita.

“Gospodo, nemojte se igrati sa Bosnom i Hercegovinom, ona je moja, i naša, jednako koliko i Vaša. Nećemo Vam dopustiti da Vi nama nešta dajete, mi samo želimo konzumirati prava koja su jednaka Vašim pravima, a na Vama kao predstavnicima najbrojnijeg konstitutivnog naroda, je i najveća odgovornost. U nama nikada nećete imati partnera, niti na jednoj razini, za nastavak politike kakvu ste vodili sa HDZ BiH, politikom dijeljenja moći, u nama možete imati partnera, ukoliko želite da rješimo ključna nacionalna pitanja i da ovu zemlju oslobodimo okova krađe, kriminala, nepotizma i iseljavanja naroda iz BiH”, naveo je Cvitanović.

Naveo je da je Republika Srpska prostor kojem želie posvetiti posebnu pozornost te da je to je tisućljetno ognjište Hrvata kojeg se neće nikada odreći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.