Otimačina bh. imovine u RH ili pokušaj njenog renoviranja

Vijesti 03. jun 201818:55 > 19:02
N1

Otimačina imovine BiH, ili pokušaj da se ruševni objekti na teritoriji Hrvatske, davanjem u zakup, renoviraju? Prva tvrdnja se može čuti u službenom Sarajevu, druga u Zagrebu. Hrvatska je usvojila Zakon koji daje mogućnost da se imovina koja je predmet sukcesije, da pod koncesiju.

BiH, osim burnih reakcija, bez institucionalnog odgovora.

Hrvatski Sabor je 25. maja usvojio Zakon, koji se u BiH tumači kao otimačina imovine ove zemlje na teritoriji Hrvatske. Zakon daje mogućnost da se nekretnine, kojih BiH u susjednoj zemlji ima u vrijednosti nekoliko milijardi eura, daju pod koncesiju do 30 godina. Reakcije u službenom Sarajevu burne, ali su sve prošle bez konkretnog odgovora institucija. Pokušaj da se o tome raspravlja na Vijeću ministara propao je, jer je Informacija o aktivnostima zaštite bh. imovine skinuta sa dnevnog reda. Od 2015. godine, kada je formiran Pregovarački tim BiH za pitanja sukcesije, nije se ni sastao. U međuvremenu, pojavljuju se različite brojke o vrijednosti nekretnina BiH u Hrvatskoj, ali bez registra kojim bi se utvrdili stvarni vlasnici tih objekata.

“Ni danas mi nismo u nekoj bezizlaznoj situaciji, a trebali bi napraviti diplomatsku ofenzivu prema Republici Hrvatskoj, zatražiti što veći broj sastanaka i susreta”, kazao je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

I sam Grubeša je priznao da se početkom godine sastao sa resornim hrvatskim ministrom Goranom Marićem, uz konstataciju da je taj sastanak prošao bez uspjeha. Nema uspjeha ni u bh. dvorištu, jer ne postoje podaci o stvarnim vlasnicima nekretnina u Hrvatskoj. Većina eksperata u BiH smatra da se novi problem na relaciji Sarajevo – Zagreb može rješiti bilateralnim sporazumom ili apelacijom Ustavnom sudu Hrvatske, a nikako jednostranim potezima.

“Znamo vrlo dobro da se dva sliva rijeke Cetine, odnosno hidrelektrane , napajaju vodom iz BiH. Da li je rješenje da BiH zaustavi vodu prema tim hidroelektranama, pa da Hrvatska ostane bez električne energije, kada se ovakvi jednostrani potezi vuku prema BiH”, rekao je Amer Jerlagić iz Stranke za BiH.

U Sarajevu i Zagrebu različita tumačenja i o samoj suštini zakona usvojenog u Saboru – oduzima li se BiH pravo na imovinu?

“Ne ulazi se u vlasničke odnose. Zapravo još nije ništa dano u zakup. Pitanje da li će uopće biti interesa da se uzme u zajam objekte u tako lošem stanju. Ostalo se treba riješito na razini država”, kazala je Marina Šunjerga, novinarka Večernjeg lista.

“Po meni, radi se o pokušaju da se pravo korištenja u datom modalitetu, pretvori u pravo vlasništva. Sporazum o sukcesiji obavezuje sukcesore da imovinu čuvaju i vrate”, rekao je Muharem Cero, ekspert za državnu imovinu BiH.

Sarajevska kompanija Energoinvest ranije je za N1 saopštila da godinama bezuspješno pokušava da uknjiži svoju imovinu u Hrvatskoj. Umjesto uknjižbe, kažu, plaćaju enormne sudske troškove, za razliku od INA-e koja je svoju imovinu, tvrde u Energoinvestu, vratila u svoje vlasništvo na teritoriji BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.