Sadović za N1: Mašetović je dobro, čekamo odluku vlasti

Vijesti 04. jun 201813:39 > 13:55
Arhiv / Anadolija

Bakir Sadović, ambasador BiH u Turskoj, kazao je za N1 da su u toku aktivnosti bh. diplomatskih predstavništva u ovoj zemlji, a koje se odnose na uhapšenog studenta Selmira Mašetovića. Zdravstveno stanje Mašetovića je dobro i zahtjevat će se mogućnost da se brani sa slobode, rekao je Sadović.

“Od trenutka hapšenja, Generalni konzulat u Istanbulu i Ambasada BiH koordinira aktivnosti kako bi se postigla i pružila sva pravna i konzularna pomoć uhapšenom državljanu BiH, Selmiru Mašetoviću”, kazao je bh. ambasador u Turskoj.

Dodao je da je Mašetović uhapšen u gradu Ušak pod optužbom za članstvo u oružanoj terorističkoj grupi. Istakao je na aktivnosti koje se poduzimaju u vezi ovog slučaja:

“Stvar koja se u međuvremenu desila, mi smo preko Generalnog konzulata i Ambasade poslali note, zahtjeve za kontaktom za viđenje generalnog konzula i državljanina BiH, Mašetovića. Još uvijek nismo dobili odgovor od turske strane. U međuvremenu je advokat po službenoj dužnosti bio prisutan i uvjerio se u stanje Mašetovića. Njegovo zdravstveno stanje je dobro”, naglasio je Sadović.

Sadović je ukazao da je poslan zahtjev turskim vlastima da se Mašetović brani sa slobode.

“Osim toga, u procesu je angažovanje advokatskog tima iz Istanbula koji bi branio gospodina Mašetovića. Preko opunomoćenika u Ušaku stupili smo u kontakt da se traži hitno oslobađanje i da se gospodin brani sa slobode. Još uvijek čekamo dozvolu da generalni konzul posjeti našeg državljanina. Čekamo na odluku turskih vlasti da li će dozvoliti da se gospodin Mašetović brani sa slobode”, naveo je Sadović.

Upitan kada bi se to moglo desiti, odgovorio je:

“Volio bih da se to desi odmah, ali to su procedure u Turskoj koje u ovakvim slučajevima i za ovakve optužbe traju, u ranijim slučajevima, po nekoliko dana. Ja se nadam ne više”, zaključio je ambasador BiH u Turskoj, Bakir Sadović.

Podsjećamo, hapšenje Mašetovića izazvalo je brojne reakcije u Bosni i Hercegovini. Više detalja o ovoj temi saznajte u informativnim emisijama N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.