Brojne reakcije na kandidaturu Zelenike za Predsjedništvo

Vijesti 04. jun 201817:02 > 19:14
N1

Zastupnica u državnom Parlamentu, Diana Zelenika, u subotu je ozvaničila kandidaturu za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

To je izazvalo brojne reakcije, a naročito njezin govor u kojem je istaknula da će se boriti za državu Bosnu i Hercegovinu. Široj javnosti je ostala poznata zbog izjave o dolsaku IKEA-e prilikom izglasavanja novog Zakona o akcizama. Ipak, upućeni ističu da je svojom kandidaturom pokazala hrabrost, te da bi mnogima mogla pomrsiti konce.

Diana Zelenika, kao državna zastupnica, često je bila u središtu pozornosti. Bilo da je riječ o opuštenom druženju sa hrvatskom dijasporom u Torontu ili – kada je postala jedna od najcitiranijih političara na društvenim mrežama, nakon što je svoj glas za povećanje akciza opravdala time što će u BiH doći poznati svjetski trgovački lanac IKEA.

“Pošto ja jako volim IKEA-u, i moram ići u Hrvatsku da bih kupila njihove proizvode. Zato sam je spomenula. Glasala sam i zato što će time doći do razvoja gospodarstva”, poručila je 15.12.2017. godine.

U međuvremenu se Zelenika u političkom smislu razvila u kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva, uz govor koji je izazvao pažnju javnosti.

“Neaktivnost da odgovorimo ovome zlu, ovoj pošasti, koja nam rastjeruje djecu po bijelome svijetu i ruši našu državu. Da. Našu državu Bosnu i Hercegovinu za koju smo se borili,i koja je jednako naša kao što je i bošnjačka i srpska. Mi ćemo graditi našu državu, i izgraditi. Ona će nam svima biti na ponos. Biće jaka i prosperitetna, biće jaka i zdrava, i biće lišena nacionalnih kriminalaca”.

Početkom 2017. gostujući na N1 je odgovorila na pitanje kako vidi treći entitet u BiH.

“Sigurno ću reći da to nije samo Zapadna Hercegovina, nego tu mora biti Mostar, mora biti Posavina, mora biti Žepče, mora biti Središnja Bosna. Možemo uzeti primjer Švicarske , čiji entiteti nemaju jedinstvenu granicu”, kazala je 5. februara 2017. godine.

Dianu Zeleniku šira javnost u BiH, možda, pamti po njezinoj izjavi o dolasku IKEA-e prilikom usvajanja Zakona o akcizama. Nakon kandidature Zelenike za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, analitičari su saglasni da je pokazala hrabrost, karakterizirajući je kao borca.

Za glasove u utrci za hrvatskog člana kolektivnog šefa države, borit će se sa Željkom Komšićem, Borišom Falatarom i izvjesno Draganom Čovićem. Kome bi od njih Zelenika mogla najviše pomrsiti račune?

“Ono što je isto tako važno, jeste da je Diana Zelenika autentična Hrvatica, i autentični predstavnik hrvatskoga naroda, a istodobno nije član nikakve klijentelističke skupine, što za razliku od nje, cijela ova druga ekipa jeste, i mislim da to birači prepoznaju”, rekao je Ranko Mavrak, novinar.

Željko Komšić, Zelenikin oponent, mišljenja je da između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 nema bitne razlike, jer su obje stranke članice HNS-a. Sveučilišni profesor, Slavo Kukić, smatra da bi Diana Zelenika, ipak mogla preoteti dio glasova Komšiću i Čoviću.

“Zato što Diana ima hrvatski background koji se kod Željka Komšića dovodi u pitanje. Neće ni Dragan Čović, niti HDZ, moći pucati na taj background. A ta činjenica će opredijeliti dobar dio biračkog tijela, koji inače ne bi glasao za Dianu Zeleniku”, pojasnio je Slavo Kukić.

Diana Zelenika je na izborima 2014. na listi HDZ-a 1990 osvojila 5.600 glasova. Po struci je internist – kardiolog. Medicinu je završila u Sarajevu, gdje je i magistrirala, dok je doktorsko zvanje stekla u Mostaru. Govori engleski jezik.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.