Ljekari TK: Ne pristajemo na ucjene i zastrašivanja

Vijesti 04. jun 201817:15 > 19:20
N1

U Tuzlanskom kantonu u štrajk danas su stupili 12 domova zdravlja i Opća bolnica u Gračanici dok je štrajk sudskim putem rješenjem o privremenoj mjeri osiguranja zabranjen u Domu zdravlja Tuzla i u UKC Tuzla ali koji su danas ipak održali polusatni štrajk.

U štrajku su članovi Nezavisnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

Članovi Strukovnog sindikata doktora medicine i stomaotlogije TK tvrde da su jednostrano odstranjeni sa pregovora sa Kantonalnom vladom koja je ugovor potpisala sa Nezavisnim strukovnim sindikatom zdravstvenih radnika TK koji okuplja više od četiri hiljade članova i koji su zadovoljni.

“Ja se slažem da je plata mala, nema ga ko će u ovoj državi biti zadovoljan. Voljela bih i ja da imam pet hiljada maraka. Ali hajde da vidimo šta je realno u ovoj državi BiH”, rekla je Adisa Fakić iz Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika Tuzlanskog kantona.

“Naš osnovni zahtjev je potpisivanje odvojenog Kolektivnog ugovora za doktore u kojem će biti regulisana prava i obaveze kao što je to urađeno u drugim kantonima. Zakon vrijedi za sve kantone podjednako pa tako i za TK. Ne pristajemo na ucjene i zastrašivanje od strane pojedinih direktora”, poručila je Azijada Beganlić iz Štrajkačkog odbora Doma zdravlja Tuzla.

Doktori pristaju na koeficijent od 0,6. smanjenje radne sedmice sa 40 na 37,5 sati te povećanje satnice sa 2,31 na 2,41. Ali, kažu, ne pristaju da ih pregovorima i u odlučivanju predstavlja neko drugi te da se ne priznaje njihova reprezentativnost, o kojoj će inače, odlučiti sud.

“Da je naš cilj bila samo ta plata, mi ne bismo danas bili ovdje i organizovali ovaj štrajk. Nama je ovo borba za dostojanstvo struke i naše lično dostojanstvo, borba za pacijenta i održavanje funkcionalnog javnog zdravstvenog sektora”, izjavila je Elvira Konjić iz Strkovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK.

“Pored toga što je putem arbitraže dogovoren taj spisak poslova koje će se raditi, mi smo dobili tužbu i po hitnom postupku nam je određena mjera zabrane da štrajkujemo što je skoro bez presedana kao jedan od oblika zabrane iskazivanja demokratskog stava”, navela je Nermina Kravić iz Strukovnog sindikata.

Kantonalna vlada tvrdi da je u pregovorima reprezentativnost ovog sindikata crpila iz federalnog nivoa i da više nije bilo vremena za razgovore zbog zakonskog roka za potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

“Mislim da je je ovo nepotrebno. Vlada je bila spremna i priznala je ovaj sindikat kao socijalnog partnera. Bili smo na korak do potpisvanja. Uslov je bio odvojeni kolektivni ugovori. I to smo pristali. Šta se desilo. O tekstu kolektivnog ugovora Sindikata doktora medicine i stomatologije nismo raspravljali, ni došli u fazu da prođemo kroz sve te članove”, rekao je Bahrudin Hadžiefendić, ministar zdravstva TK.

O struci i kreiranju zdravstvene politike u TK mišljenje doktora se treba uvažavati, posebno kada je u pitanju obuka, zapošljavanje i zadržavanje kvalitetnog kadra koje treba bolje uslove rada, poručeno je danas.

Strukovni sindikat doktora medicine i sotmaologije TK okuplja više od 1.000 doktora što čini više od 80 posto doktora u ovom kantonu. Inače, ovaj sindikat jeidni je u FBiH koji nije potpisao kolektivni ugovor sa kantonalnom vladom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.