Nemšić u N1 na 1: Boli me kada vidim da BiH nema 4G mrežu

Vijesti 04. jun 201820:32 > 21:14
N1

Četvrta je digitalna revolucija, digitalizacija obuhvaća sve sfere života, a komunikacija je osnovno sredstvo svakog biznisa, pokretačka snaga svakog modernog društva. Telekomunikacije su u najbržem razvoju do sada.

Rođen i školovan u Sarajevu, Boris Nemšić, kako ga mnogi vole zvati “kralj telekomunikacija”, proglašen je najboljim menadžerom u Austriji, upravljao preduzećima kao što su VIPnet, Telekom Austria i VimpelCom, ali i I-New Unified Mobile Solutions, Cellwize, Frequentis. Danas predsjednik uprave Delta Partners, vodeće globalne TMT konsultantske i investicijske kompanije. Član Nadzornog odbora United Grupe.

O digitalizaciji, telekomunikcijama, 4G i 5G mreži, javnoj upravi, privatnom sektoru i investicijama, KKR-ovom prisustvu na Balkanu i perspektivama, za N1 govori ovaj telekomunikacijski stručnjak.

Vaš put od Sarajeva do danas?

Put je ustvari vrlo jednostavan. Završio sam ETF u Sarajevu i osnova je bilo znanje koje sam dobio od mojih profesora u gimnaziji. Jedan od najljepših trenutaka u životu je bio ‘85 kada sam u Austriju otišao na postdiplomatski. Kupio sam taksenu marku i u roku od sedam minuta sam bio diplomirani inženjer po austrijskim kriterijumima, to je dokaz koliko su naši fakulteti bili cijenjeni“, kazao je Nemšić za N1.

Da li je problem odlazak mladih ljudi?

Mi se danas nalazimo u globalnom društvu, mladi ljudi iz BiH se natječu sa svima. Potpuno je prirodno da se izađe iz svog okruženja, mada ja mislim da osnova treba biti tu“, dodao je.

Koliko se region razvija u skladu sa svijetom?

Razvija se sigurno u skladu. Nemoguće je ne biti dio tog razvoja. Moguće je samo administrativno usporavati, kočiti, “biti lijen”. Međutim, svijet ide dalje, neće nikog čekati, pa ni nas. Mi smo dio toga, u nekim detaljima smo zaostali. Nije to više lijenost, nego neodlučnost kao kod “čekanja Godoa”“, smatra Nemšić.

Dodao je da ga “osobno boli kada vidi da BiH nema 4G mrežu”.

Mene osobno boli kada vidim da mi kao država nemamo četvrtu generaciju LTE zato jer nema razloga da to nemamo. Zaista me ljuti što smo iz nekog nemara zaostali u tome. Naši operateri su javna preduzeća. Ipak, javno poduzeće nema često onaj “drive” da bude prvi i najjači.Osnova je natjecanje, kao u nogometnoj ligi tako i u telekomunikacijama. Imam dojam da su malo uspavani, treba im iz injekcija izvana“.

Privatni kapital?

Mi imamo negativan odnos prema privatnom kapitalu. Kad se kaže “privatizacija” odmah svi misle kriminal. U mom biznisu privatni kapital je osnova razvoja. Mi se trebamo otvoriti tom kapitalu, koji je privatni. Na to se treba okrenuti, to otvoriti i prije svega ne gledati negativno“, smatra Nemšić.

Pogledajte cijeli intervju sa Borisom Nemšićem koji je radila Ika Ferrer Gotić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.