Vlast bez reakcije, otac Selmira Mašetovića negira optužbe

Vijesti 05. jun 201819:11 > 19:52
N1

Selmir Mašetović negira svaku vezu sa organizacijom FETO, prenosi nam u telefonskom razogovoru njegov otac. Sa sinom je razgovarao prvi put nakon hapšenja bosanskogercegovačkog studenta iz Gradačca, u gradu Ušaku, prije dvije sedmice.

“Što se tiče uslova tamo, nije se žalio. Sve je uredno u pritvoru gdje zadržan. O detaljima nismo govorili. On kaže da postoji neka istraga, ali on negira umiješanost u to. Njemu se stavlja na teret, taj FETO, ali on apsolutno nema ništa s tim. Nije moralo doći do zatvaranja, mogli su to i na neki drugi način ispitati. Pozive je on tražio i prije. Advokat će danas ili sutra doći do njega, a onda ćemo znati detaljnije informacije – o čemu se radi”, kazao je Selmirov otac, Husein Mašetović.

Za turske vlasti nema dvojbe o povodu hapšenja. Turska ambasada u BiH poručuje:

“Poznato je da je predmet protiv Selmira Mašetovića, pritvorenog odlukom 2. Krivičnog suda iz Uşaka zbog krivičnog djela pripadnost oružanoj terorističkoj organizaciji (FETÖ) predat sudu i da Ambasada Bosne i Hercegovine u Ankari izbliza prati sve okolnosti vezane za ovaj predmet. U svjetlu informacija koje smo dobili od naših nadležnih institucija, saznajemo da je Selmiru Mašetoviću dozvoljena posjeta, da mu je dozvoljeno da telefonskim putem stupi u kontakt sa porodicom, da je generalni konzul Bosne i Hercegovine u Istanbulu na putu za Ušak, te da će ga po dolasku posjetiti, ukoliko to Mašetović bude želio”, poruka je Ambasade Turske u BiH. 

No, do bosanskogercegovačkih institucija informacije stižu na kapaljku.

“Ništa mi praktički ne znamo, osim onoga što možemo pročitati iz medija. Ono što sam ja osobno napravio, je da sam kontaktirao telefonski kolege u Turskoj, ali i našega konzula u Istanbulu, koji me izvijestio da ide u posjetu studientu, da je studentu odobreno da izabere sebi odvjetnika po službenoj dužnosti, koji govori naše jezike. Ministarstvo pravde je samo organ veze i mi nažalost ne možemo tražiti nikakve pojedinačne dokumente”, objasnio je Josip Grubeša, ministar pravde BiH.

U Gradačcu, na Trgu Alije Izetbegovića i danas protesti podrške; za Selmira i njegovu porodicu. Traže pravdu za studenta iz BiH. Mogle bi djelovati i državne vlasti, smatra novinarka i urednica radija “Otvorena mreža”, Rubina Čengić.

“Ja, znači, mogu da razumijem tursku vlast, koja je proglasila državni udar i koja mora da pohapsi sve što vidi, ali ne mogu da razumijem domaće vlasti iz više razloga. Imamo tamo ambasadora, pa imamo ministra vanjskih poslova. Imamo člana Predsjedništva koji se sam hvali da je na telefonskoj vezi sa predsjednikom Turske. Da ne potegnete te privatne veze – da zaštitite dijete koje ima 23-24 godine. Čak i ako je kriv, dovedite ga ovdje i zaštitite ga, čak i ako je kriv. To je naše dijete. To je državljanin Bosne i Hercegovine”, rekla je Čengić.

Selmiru se na teret, osim veze sa organizacijom FETO koju Turska smatra terorističkom, stavlja i korištenje aplikacije ByLock. Turske vlasti tvrde da su je pripadnici FETO-a koristili prilikom pokušaja puča u Turskoj u julu pretprošle godine. Selmirova porodica, ipak, tvrdi da je student za to vrijeme boravio u Bosni i Hercegovini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.