Damir Mašić za N1: HDZ traži da se krši Ustav

Vijesti 06. jun 201809:18 > 09:35
N1

Damir Mašić, politički direktor SDP-a BiH, i zastupnik te stranke u Parlamentu FBiH u Novom danu na N1 kazao je da je HDZ najveći problem u razgovorima oko izmjena Izbornog zakona - te da su jedina stranka koja nije spremna na kompromise.

Proteklih dana u fokusu javnosti su razgovori lidera političkih stranaka BiH sa delegacijom Venecijanske komisije oko izmjena Izbornog zakona, a Mašić je ocijenio da je politički kompromis teško postići.

“Manje-više sada je javnosti jasno da je ovdje najveći problem u HDZ-u. Predstavnicima međunarodne zajednice je jasno, razgovori traju mjesecima. Svi subjekti su se pomjerali, bili spremni da naprave korake koji će dovesti do rješenja – svi su to radili osima HDZ-a, koji implementaciju odluke Ustavnog suda vidi na način kako to njima odgovara, što nema veze sa onim što je sud rekao”, kazao je Mašić.

“Stavovi Venecijanske komisije potvrđuju da Ustav FBiH ne smije biti prekršen budućim rješenjima. Do implementacije Aneksa 7 je popis iz 1991. relevantan, Ustav FBiH se ne smije derogirati, da ostaju važeće odredbe o predsavljanju konstitutivnih naroda ako su izabrani. Praktično – tu je jasna stvar”, kazao je Mašić.

“HDZ traži da se krši Ustav i kada je u pitanju popis i proporcionalna zastupljenost. Teško je biti optimista kada HDZ stoji zacementiran bez želje da se postigne neka vrsta dogovora. Ja ne mogu biti preveliki optimista imajući u vidu da se sve pomjera osim HDZ-a”, poručio je Mašić za N1.

Kazao je da je direktno pitao eksperta iz Venecijanske komisije da li rješenje mora da se odnosi i na državni nivo, na što je dobio odgovor da se može implementirati i na entitetskom nivou, a ne isključivo na držvanom.

“Mi imamo živ prijedlog u Parlamentu FBiH, živ u smislu da nije oboren, Zakon o raspodjeli mandata u izbornim jednicama koji su SDP i DF uputili u proceduru u novembru prošle godine. Mislimo da je to rješenje, kao privremeno može biti, jer se rješavaju između ostalog svi principi iz presude u predmetu Ljubić”, kazao je.

Tvrdi da se sve vrti u krug dok HDZ i Čović žele da “od naroda naprave izborne jedinice”, što, prema njegovoj ocjeni nije svojstveno ni srednjem vijeku.

“Pred ovim ucjenama SDP neće saviti kičmu. Nadam se da neće ni ostali”, poručio je Mašić uz konstataciju da oko izbornog zakona su svi na jednoj, a HDZ BiH na drugoj strani.

Komentarisao je Mašić i kandidature za člana Predsjedništva BiH, kazavši da će SDP nastaviti voditi pozitivnu kampanju.

“Bez obzira na pokušaje niskih udaraca koji se vode protiv našeg kandidata, zadovoljni smo. Denis Bećirović je najozbiljniji kandidat, a fokus opozicije i pozicije je usmjeren prema njemu. Imamo pobjedničkog kandidata, ni ja ni SDP ne sumnjamo u pobjedu”, poručio je.

“Bolje bi bilo da se usmjerimo – vodimo pozitivnu kampanju, šta će se raditi i šta će se mijenjati. Ne bavimo se drugim kandidatima za razliku od drugih koji se bave SDP-om. Niko nam neće uspjeti skrenuti fokus, nama je neprijatelj loše stanje i aktuelna vlast koja je nesposobna da odogovori na pitanja”, naveo je Mašić.

On je kazao da u proteklom periodu pojedinci, predstavnici političkih subjekata i nevladinih organizacija daju podršku njihovom kandidatu – te su uvjereni da će kampanja završiti uspješno.

Također, komentarisao je i aktuelne teme u BiH, poput migrantske krize, slučaja Selmira Mašetovića, studente iz BiH koji je uhapšen u turskoj te problem imovine BiH u Hrvatskoj.

“Dopuštamo sebi da se najbliži susjedi ponašaju nekorektno, imamo ministra pravde koji zastupa interese druge države. Vlasti su pale na ispitu kada je u pitanju privođenje bh. studenta. Tri dana je u pritvoru bio bez naloga. Vidi se da ne postoje konkretni dokazi osim spekulacija”, poručio je Mašić.

“Zamislite situaciju da je turski student zadržan u BiH, zamislite tu diplomatsku ofanzivu. Imamo vlasti koje ne rade svoj posao. Šta je radio predsjedavajući Predsjedništva BiH, šta je radio Crnadak, šta je radio ministar pravde – oni su u lancu i mogu tražiti pitanja”, naveo je.

O pitanju migranata kazao je da su sada svi u čudu iako se prije dvije godine govorilo o rutama, a sada ljudi ulaze i izlaze iz BiH – te je kazao da se taj problem ne smije nastaviti ignorisati.

Kompletno gostovanje pogledajte u videu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.