Ambasada SAD o Čovićevom pismu

Vijesti 06. jun 201814:09 > 14:11
N1

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH, uputio je pismo ambasadama devet država u BiH, kao i OHR-u te OSCE-u kao odgovor na njihovo zajedničko saopćenje, a vezano za usvajanje izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH. Čovića je, kako je naveo, saopćenje neugodno iznenadilo.

Ambasade Kanade, Francuske, Njemačke, Japana, Nizozemske, Španije, Turske, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država, OHR i OSCE kritikovale su HDZ i SNSD zbog, kako su naveli u zajedničkom saopćenju, očigledne činjenice da u HDZ BiH i SNSD-u ne postoji istinski interes za provođenje odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o krivičnom postupku BiH.

Kako su tada naveli, “jasno je da njih ne brine to što će njihovo nedjelovanje ozbiljno ugroziti borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala u BiH”.

Na ovakav stav ambasada, OHR-a i OSCE-a pismom upućenim na adrese navedenih ambasada i međunarodnih institucija reagovao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović koji je naveo da je “HDZ na neprimjeren i neprihvatljiv način, javno prozvan kao glavni krivac” te istakao da je “bio neugodno iznenađen priopćenjem i njegovim sadržajem, za koje odgovorno tvrdim da nema nikakve veze sa stvarnošću”.

Nadalje, Čović je u pismu kao reakciji na zajedničko saopštenje navedenih ambasada, naveo da je “uvjeren kako nema mjesta za slobodne i proizvoljne procjene kojima se potpuno neopravdano odgovornost nastoji prebaciti na teren djelovanja političkih stranaka”.

“Takav pristup je izrazito tendenciozan i ničim utemeljen, iz naprijed navedenih razloga”, stoji, između ostalog u pismu Čovića.

Također, Čović je napisao da su istupi ambasada i međunarodnih institucija “zasnovani na nepotpunim informacijama, nepotrebno doprinose stvaranju negativne percepcije javnosti”, te poručio anbasadama , OSCE-u i OHR-u “da izvan svih standarda sudjeluju u politizaciji jednog važnog unutardržavnog pitanja u predizbornoj kampanji, čime postajetu dio nje, što je apsurdno”.

Na ovakve izjave Čovića zatražili smo komentar Ambasade SAD u BiH.
“Smatramo da naše zajedničko saopštenje od 30. maja govori za sebe, stoga nemamo komentar”, naveli su iz Ambasade SAD za N1.
Na jučer okončanoj 40. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u prvom čitanju po skraćenom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagatelji izaslanici iz Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Mario Karamatić i Martin Raguž.

U prvom čitanju po skraćenom postupku usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji je predlagatelj izaslanik Halid Genjac.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.