Sadiković za N1: Sjednice PIC-a su postale politički turizam

Vijesti 06. jun 201817:47 > 17:52
N1

Današnju sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) za N1 je komentarisao Elmir Sadiković, profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Smatra da je PIC izgubio svrhu postojanja i da su se njihove sjednice pretvorile u politički turizam. Ipak, istakao je potrebu za opstankom Ureda visokog predstavnika u BiH.

“Povlačenjem iz intervencionizma, PIC je izgubio svrhu postojanje i legitimitet. To se pretvorilo u politički turizam za te aktere. Ništa to dobro neće donijeti građanima. Dva lidera su identificirali kao ključne faktore koji opstruiraju njihove zahtjeve”, naglasio je Sadiković.

Mišljenja je da zbog trenutnih okolnosti u BiH postoji potreba za ostankom Ureda visokog predstavnika u BiH, te je ukazao na sljedeće:

“Postoje jasno definisane okolnosti kada se on može ukinuti”.

Zaključke sjednice PIC-a je okarakterisao kao očekivanima.

“Zaključci su identifikacija problema u BiH. Ništa posebno i spektakularno”, rekao je dodavši da nedostaje to što nije PIK definisao kako bi postupio u slučaju da politički akteri ne ostvare njihove zahtjeve.

Izdvojeno mišljenje Rusije u zaključcima PIC-a u vezi izražavanja zabrinutosti naoružavanjem Policije u RS-u, smatra očekivanim.

“Ta nabavka oružja je prošla u državnim institucijama. I da se Rusija složila sa zaključkom, šta bi se promijenilo”, pitao je Sadiković.

Ukazao je da će BiH biti predmetom interesovanja međunarodne zajednice do one mjere da ne ugrozi stabilnost na Balkanu.

“Mi ćemo biti predmet interesovanja u onoj mjeri koliko predstavljamo prijetnju za stabilnost na Balkanu. U tom kontekstu tumačim insistiranje na izmjenama Izbornog zakona”, kazao je.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.