Dok Hrvatska jača granice, u BiH jedan službenik na 33 km

Vijesti 06. jun 201818:34 > 19:05
N1

Čini se da se izazovi BiH kada je u pitanju migrantska kriza nagomilavaju. Nadležni još nisu locirali nove točke koje migranti koriste pri ulasku u BiH. Državni ministar sigurnosti ukazuje i na to da BiH ima poteškoće prilikom povrata migranata u zemlje okruženja.

Migranti su pronašli novu rutu za ulazak u BiH. Gdje je ona, nadležnim je nepoznanica.

“Negdje su uspjeli da naprave rutu koju mi nismo identifikovali sa sigurnošću. Ušli su u malo većem broju tokom vikenda, preko 350 njih,” izjavio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

Oni koji bivaju otkriveni, iskazuju namjeru da će tražiti azil. No, samo dio migranata zaista i pristupi registraciji. Evo kako te brojke izgledaju u stvarnosti:

Najnoviji podaci pokazuju da je od početka godina u BiH ušlo oko 5 500 hiljada, dok je oko 5 000 iskazalo namjeru za traženje azila. Od tog broja je samo oko 430 zaista i pristupilo registraciji za traženje azila.

No, stvarnost je sljedeća:

“I dalje ni jednom migrantu nije odobren azil,” tvrdi Mektić

I dok iznalaze nove rute za ulazak u BiH, pri izlasku problemi sve veći. Hrvatska jača kontrole, a ni tehničke opreme za nadgledanje granice ne manjka, jasno je iz odgovora MUP-a susjedne zemlje za N1:

“Policija (…) provodi pojačani nadzor državne granice s Bosnom i Hercegovinom. …za obavljanje granične kontrole također se koristi najsuvremenija tehnička oprema (primjerice čitači putnih dokumenata, uređaji za otkrivanje krivotvorenih dokumenata, čitači registarskih oznaka vozila, oprema za pregled skrivenih prostora u vozilima, otkrivanje skrivenih osoba u vozilima i dr.) te se koriste i vozila i plovila u cilju povećanja mobilnosti policijskih službenika.”

U BiH druge prilike:

“Od 83 granična prelaza na kojim poduzimamo mjere i radnje, mi imamo samo 22 koji zadovoljavaju međunarodne standarde. Kada je riječ o pokrivanju zelene granice, isto tako moramo izvijestiti javnost da na 33 km imamo jednog policijskog službenika. Sad bi trebali biti toliko profesionalni ili licemjerni i lažovi da obmanjujemo javnost i da kažemo da jedan policajac na 33 km može na adekvatan način pokriti državnu granicu i osigurati na adekvatan način graničnu crtu. To je faktički nemoguće,” kaže Zoran Galić, direktor Granične policije BiH.

Nema BiH samo povećan priliv, već i povrat onih koji su put nastavili dalje. Dvije stotine migranata vratila je samo Hrvatska u BiH u prvom kvartalu godine, kažu u MUP-u ove zemlje. Bosna i Hercegovina prilikom provedbe o readmisiji nailazi na brojne probleme:

“Mi smo imali neki dan problem. Zatekli smo grupu od 80 migranata, na samoj granici, na 10 metara iza granične crte. (Op.Red. Sa Srbijom.) Onda smo ih tu držali, natezali se, “povuci-potegni” i onda je Srbija pristala da ih vrati. / Mi imamo situaciju i sa Crnom Gorom i kada imamo dokaze. Nađemo kod njega zahtjev za azil. Tražio je azil u Crnoj Gori. Kažu nam da to nije dovoljno. “Ne mora značiti, možda je otišao prvo u Hrvatsku, pa iz Hrvatske vama ušao”. I onda “povuci-potegni”, navodi Mektić.

A o svim regionalnim izazovima bit će riječi sutra. Riječ će, na sastanku u Sarajevu, imati predstavnici svih zemalja koje trese migrantska kriza. Od Grčke do Austrije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.